Több tízmillió dollárnyi értéket hoz a Shellnek a big data

A big data trendet jellemző hatalmas mennyiségű, gyorsan keletkező, változatos adatokkal számos iparág szervezetei szembesülnek. Analitikai eszközök segítségével a Shell energetikai cég amerikai kutató és kitermelő egysége is nagy adatmennyiségeken végez elemzéseket. Az így kinyert információkat többek között az ásványianyag-lelőhely kutatást érintő megalapozott döntésekben, a jó minőségű energiahordozó-források lokalizálására, illetve a költségek csökkentésére és a környezeti hatások mérséklésére használják fel.

A Shell a SAS előrejelző karbantartási szoftvere segítségével növeli berendezései élettartamát és üzemidejét, amely a fokozott gáz- és olajkitermelésnek köszönhetően több tízmillió dollárnyi értéket is jelenthet a vállalat számára. A Shellnél a működés minden területét érinti az analitika, amely a hatékonyság és az eredményesség növelésében támogatja a vállalatot.

„Hatalmas mennyiségű valós idejű adatot elemzünk annak érdekében, hogy növeljük a folyamataink és az eszközeink hatékonyságát, teljesítményét és megbízhatóságát. Amikor a SAS szoftver teljesítmény-kiesést jelez, gyorsan megállapíthatjuk az okát, megvizsgálhatjuk a rendszert, és megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a kritikus üzemeltetési zavarokat. A SAS kiiktatja a találgatásokat az üzleti folyamatainkból." - emelte ki Tom Moroney, a Shell amerikai upstream üzletágának földtudományi és technológiai fejlesztésekért felelős vezetője.

A Shell mérnökei arra használják ezeket az analitika segítségével nyert információkat, hogy javítsák a vállalat legújabb olajfúró és -kitermelő úszó platformjának, a Mexikói-öbölben lévő Perdido-nak a teljesítményét. A mintegy 3000 méternyi vízréteg és további 2700 méternyi iszap-, só- és sziklaréteg alatt egy Houston méretű mező található, amely akár napi 130.000 hordó kitermeléséhez elegendő olajat és földgázt tartalmaz.

Az energiaiparban a működési adatokon túl a fogyasztási adatok elemzése is értékes összefüggésekre világíthat rá. Ilyen adatokat szolgáltathat például egy intelligens elektromos hálózat, amikor a fogyasztó felkapcsolja a lámpát, vagy beindítja a légkondicionáló berendezését.

„A big data korszakban elvárás az energetikai cégek felé, hogy jobban megértsék az ügyfeleiket, és megfontoltabban használják fel az erőforrásokat. A vállalatok ezeket a célokat fejlett analitikai eszközök segítségével valósíthatják meg, például előrejelző és optimalizáló, valamint integrált adatmenedzsment megoldásokkal." - mutatott rá Tao Hong professzor, az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i Energiatermelési és Infrastruktúra Központjának munkatársa.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció