Kiberveszélyek első globális mérőjét indította el a Kaspersky Lab

Mennyire biztonságos jelenleg az internet? Hányan válhatnak gyanútlanul a kiberbűnözők áldozatává manapság? És hányan estek már áldozatul? A helyzet felméréséhez a Kaspersky Lab elindította a Kaspersky Cybersecurity Indexet, az internet felhasználókra leselkedő jelenlegi kiberveszélyek első globális mérőjét.

A Kaspersky Lab társult a B2B International piackutató céggel, hogy rendszeres nagyméretű online felméréseket végezzenek különböző országokban azzal a céllal, hogy értékeljék az internet felhasználók online viselkedését, aggodalmaikat, problémáikat és hogy hogyan védekeznek a lehetséges veszélyekkel szemben. A Kaspersky Cybersecurity Index ezeken az adatokon alapszik, melyeket felhasználók ezreitől gyűjtöttek a világ minden tájáról. 

 

Az index három félévente mért mutatóból áll, melyek segítségével felügyelhető az átlagos internet felhasználók kockázati szintje. 

  • Az Aggodalom Indikátor az emberek azon százalékát mutatja, akik úgy hiszik, hogy kibertámadás célpontjai lehetnek. Ez az indikátor jelzi, hogy a felhasználók mennyire vannak tisztában a veszélyekkel. 
  • Az Áldozat Indikátor azonosítja a felhasználók pontos számát, akiket valamilyen kibertámadás ért az adott kutatási időszakon belül - például adatszivárgás vagy online zsarolás. 
  • A Védelem Indikátor azon felhasználók számát mutatja, akik valamilyen biztonsági megoldást telepítettek azokra a készülékekre, amelyeken az internetre kapcsolódnak. Ez az adat a számítógépeket és a mobilkészülékeket is tartalmazza. 

 

 

A Cybersecurity Index (melynek pontos számadatai a következők: 21%-29%-60%) egy részletes felmérésen alapszik, melyet 2016 augusztusában végeztek 21 országban. Az adatok szerint öt felhasználóból csak egy (21%) hiszi, hogy valamilyen online veszélynek van kitéve. Ugyanakkor a felhasználók majdnem egy harmada (29%) esett a kiberbűnözők áldozatául (8%-nak törték fel valamilyen profilját és 22%-nak fertőzte meg készülékét vírus). Habár a felhasználók csak 60%-a telepített biztonsági megoldásokat az összes készülékre, melyeken az internetre kapcsolódnak. Az index bizonyítja, hogy manapság sok felhasználó alábecsüli a kiberveszélyek súlyosságát. Ez a hozzáállás szükségszerűen hatással van a biztonságukra. 

 

"Azért alkottuk meg az indexet, hogy felhívjuk a felhasználók, a média és a kereskedők figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Úgy hisszük, hogy manapság sok felhasználó nem számít arra, hogy kibertámadás áldozata lehet, ezért nem telepítenek biztonsági megoldásokat készülékeikre és felelőtlenül viselkednek online. Ez könnyű célponttá teszi őket a kiberbűnözők számára. Az index tükrözi ezt a hozzáállást: manapság az emberek 29%-át éri online támadás. Az összes internet felhasználót arra ösztökélünk, hogy javítsanak a kiberbiztonságukon és viselkedjenek felelősségteljesebben saját és szeretteik biztonságának érdekében. A biztonság közös felelősség" mondja Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói osztályának vezetője. 

 

Tudjon meg többet az indexről, a felhasználók online viselkedéséről és tekintse meg az indikátorokat különböző országokra, korosztályokra és nemekre bontva a http://index.kaspersky.com oldalon. Még több tanácsot találhat a biztonságos online viselkedésről itt: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.  

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció