Az SRS Informatika Kft. saját fejlesztésű elektronikus jegyrendszert mutatott be

Új elektronikus jegyrendszert mutatott be az SRS Informatika Kft., amely révén a jegyértékesítési rendszere alkalmassá vált a jelenlegi papír alapú jegyértékesítés kiváltására. Ezzel az egyedi fejlesztéssel a BKV már üzemelő pénztárgép rendszere is alkalmassá tehető chip kártyával történő működésre, illetve más  fizetési megoldásokkal történő összeköttetésre.

Közel 7 éve fejleszti és támogatja az SRS Informatika Kft. (SRS) a BKV Zrt. majd a BKK Zrt. által üzemeltetett Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszert.

 

Az üzemeltetési tapasztalatok és az időközben felmerült közösségi közlekedési igények alapján a Társaság saját fejlesztésű, új modult készített az üzemelő Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszerhez. Az új modul segítségével a jelenleg üzemelő rendszer fokozatosan átállítható - a jelenlegi értékesítési rendszerben található valamennyi menetjegy, bérlet - plasztikkártya alapúra.

 

A fejlesztés a jelenlegi rendszer bővítéseként alkalmas a kártya alapú menetjegyek, bérletek értékesítésére, a felhasználás ellenőrzésére, a kártyák és a jogosultságok ellenőrzésére, a kártyák több féle módon történő feltöltésére, a feltöltések könyvelésére, illetve az egységes integrációra.

 

A kártyákat az utasok feltölthetik a pénztárakban és további bővítést követően akár a jegy automatáknál, az azokra feltöltött egyenleg a központi szerveren tárolódik. A fejlesztés tesztelésre került közösségi közlekedési járműveken elhelyezhető validátorokkal (ellenőrző készülékek), budapesti viszonylatokon való közlekedést szimulálva. A validátorok folyamatos kapcsolatban állnak a központi szerverrel és a kártya érintéssel történő ellenőrzését követően információt adnak az utas számára annak érvényességéről és a felhasználható egyenlegéről.

 

Az SRS által megvalósított fejlesztés részét képező mobil ellenőri applikáció lehetővé teszi a gyors és hatékony ellenőrzést. Az applikáció Android, operációs rendszerrel futó mobilkészülékre letölthető, az installációt követően az alkalmazott NFC képes mobiltelefon alkalmassá válik a chip kártyák leolvasására, illetve a szerverrel történő azonnali kommunikációra, amely valós információt küld az ellenőrök számára az utazási jogosultság státuszáról.

 

Az elvégzett tesztek során a megoldás összekapcsolásra került a járműfedélzeti validátorokkal, amelyek segítségével valamennyi jegyvásárlás, utazás, ellenőrzés során használt funkció sikeresen vizsgázott.

 

Az SRS új modulja a magyar adó-és pénzügyi jogszabálynak megfelelően készült el, a tesztelés során NAV jogszabályoknak megfelelő bizonylatokat állít elő, illetve minden tranzakció a NAV pénztárgépes adóügyi teszt szerverein került rögzítésre.

 

A megoldás 2016. november hónapban bemutatásra került a BKV Zrt. és BKK Zrt. szakemberei részére is.  A kifejlesztett rendszer képes a későbbiekben más kártya alapú rendszerek - pl. turistakártyák, rendezvény belépők - illesztésére, illetve más közlekedési szolgáltatások - közösségi közlekedés - használatának elszámolására is.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció