eNET - Telekom kutatás az okostelefon- és mobilinternethasználati szokásokról

Hazánkban okostelefont 4,7 millióan, a felnŇĎtt magyar internetezŇĎk 85 százaléka használ. Közülük több mint 3,7 millióan szoktak készülékükön mobilinternetezni is. NetbŇĎl azonban sosem elég, különösen nem az okostelefonosok által leginkább kedvelt közösségi média, kommunikációs és navigációs appok használata esetén. Az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatása az okostelefon- és mobilinternethasználati szokásokkal foglalkozik.

4,7 millió okostelefon-használó hazánkban

Az eNET 2017 decemberében végzett online kutatása alapján okostelefont a felnŇĎtt magyar internetezŇĎk 85 százaléka, azaz körülbelül 4,7 millióan használnak. Körükben a mobilinternet használata is dinamikusan terjed: több mint 3,7 millióan szoktak készülékükön mobilnet-szolgáltatást használni. 

 

Az eNET egy korábbi, 2017. június-júliusi kutatásának adatai szerint a netezŇĎk körében mára a mobiltelefon vált az internetezésre legnagyobb arányban használt eszközzé. Bár már a mobilinternet-használók felének az elŇĎfizetése 1GB-nál nagyobb havonta felhasználható adatmennyiséget biztosít, sokakkal elŇĎfordult már, hogy túllépték a rendelkezésükre álló adatmennyiséget. Az elŇĎfizetŇĎk kétharmada - fŇĎképp nagyobb adatforgalmat igénylŇĎ tevékenységek esetén - ha lehetŇĎsége van rá, inkább wifit használ. Ezt persze könnyen meg is tehetik, hiszen az okostelefon-használók többségének otthonában korlátlan otthoni net és wifi router is rendelkezésre áll, és egyre több helyen van ingyenesen elérhetŇĎ wifi is. Korlátlan mobilinternet csomagra váltás esetén a wifi használat jellemzŇĎen visszaszorul. 

 

A kedvenc appok: közösségi média, kommunikáció és navigáció

Az eNET adatai alapján az okostelefonosok körében a TOP3 alkalmazás a közösségi média, a kommunikációs (üzenetküldŇĎ, cset és videotelefon) appok, illetve a navigáció, melyeket a 2017. decemberi adatok szerint az okostelefon-használók 90, 81, valamint 71 százaléka szokott használni készülékén. 

 

 

2015 október-novembere óta a legnagyobb arányban a közösségi média oldalak okostelefonos látogatása nŇĎtt (33 százalékponttal), ezt követik a kommunikációs alkalmazások 21 százalékpontos növekedéssel. A navigációs appok használati aránya érdemben nem változott, 2015 óta töretlenül ŇĎrzik helyüket az élbolyban.

 

Nem bírjuk közösségi média nélkül

A közösségimédia-alkalmazások minden tekintetben favoritok: nemcsak a legnagyobb arányban, de a leggyakrabban is használt appok. Az okostelefonosok háromnegyede legalább napi rendszerességgel használja ezeket, ezen belül 8% óránként, 54% naponta többször, 13% pedig naponta egyszer.

 

A közösségi oldalakon a legkedveltebb tevékenységek a hírolvasás (66%), a chatelés (60%), a lájkolás (59%), a képek posztolása (37%) és a kommentek írása (33%).

 

 

A konkrét közösségi alkalmazások közül a Facebook utolérhetetlen: 86% szokta okostelefonján látogatni (ezen belül 71% legalább naponta egyszer), míg a Twitter esetében az oldalt okostelefonról látogatók aránya 22, a LinkedIn esetében pedig 16%. A fotómegosztás tekintetében az Instagram vezet, a használati aránya 34%, a Pinteresté 25%, a Snapchaté 13%. 

 

Üzenetet csak online

Az online üzenetküldŇĎ alkalmazások teljesen háttérbe szorították az SMS-eket: tízbŇĎl hét chat appokat (is) használó inkább online küld üzenetet SMS helyett. A válaszadók leginkább barátokkal és családtagokkal szoktak csetelni, de 41% kollégákkal is így kommunikál.

 

Bár a chat nem igényelne nagy adatforgalmat, az ilyen appokat használók persze nem csak szöveget küldenek: 89% fényképeket, 55% matricákat, 46% emotikonokat, 41% cikkeket, 39% pedig videókat (is). A felhasználók közel kétharmada online telefonálásra is szokta ezeket az appokat használni. 

 

Chat esetében is a Facebook vezet: FB Messengert az okostelefonosok 80%-a használ készülékén (ezen belül 62% legalább naponta egyszer). Ezt követi a Viber (62%), a Skype (39%) és a WhatsApp (20%).

 

Nincs hosszabb út navigációs app nélkül

Navigációs alkalmazásokat a válaszadók közel fele legalább hetente szokott használni okostelefonján, jellemzŇĎen hosszabb utakhoz. A navigációs alkalmazásokat használók 58 százaléka aktuális forgalmi helyzetet is mutató appokat használ, amiket 92 százalékuk rendkívül hasznosnak tart a dugók elkerülésében.

 

A navigációs alkalmazások közül a Google Maps használata a leginkább jellemzŇĎ (77%), a Waze használati aránya 36%. 

 

Korlátok nélkül az igazi

A mostanában megjelenŇĎ, minden irányban korlátlan és tematikus-korlátlan* mobilnetcsomagok a nagy népszerŇĪségnek örvendŇĎ közösségi, chat, videótelefon és navigációs appok még nagyobb fokú kihasználását teszik lehetŇĎvé, emellett fontos szerepük lehet a mobilinternet-használat további terjedésének elŇĎsegítésében is.

 

eNET – Telekom

_______________

*A tematikus-korlátlan ajánlatok esetében a különféle alkalmazások használata nem növeli a csomagban foglalt adatkeretet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció