Blockchain Budapest konferencia

A magyar informatikusok ott vannak a blockchainfejlesztések élvonalában, sőt már több magyar fejlesztésű kriptovaluta is befektetőket keres. A blockchainalapú alkalmazások közül mégis csak kevés készül a hazai piacra. Ezen kíván változtatni a Blockchain Budapest konferencia, ahol a döntéshozóknak mutatják be, milyen sokrétű a bitcoin mögött álló technológia, és milyen üzleti lehetőségeket rejt mások számára is.

Az eddigi legnagyobb konferenciát szervezik a blockchainről, azaz a bitcoin mögött álló technológiáról január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az ezer vendéget fogadó konferencia a vállalati döntéshozóknak szól, őket hozza képbe arról, hogyan lehet komoly versenyelőnyre szert tenni az új technológia bevezetésével.

 

Sokan vannak, akik előtt még nem világos, milyen üzleti lehetőségeket rejt magában a blockchain. A technológia használatával meghamisíthatatlan és biztonságos nyilvántartási rendszer jön létre. A rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az adott alkalmazás által kezelt teljes nyilvántartás, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud. A biztonságot és megmásíthatatlanságot tehát éppen a rendszer decentralizáltsága biztosítja, ettől lesz feltörhetetlen, ugyanakkor bárhonnan elérhető a szolgáltatás. „Ez önmagában akkora innováció, mint amilyen az internet megjelenése volt a 90-es években” – mondja Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője. 

 

A blockchain minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy az illojális belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál sokkal magasabb szintű titkosítást és beavatkozásmentességet garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók. 

 

A blockchainfejlesztések piacán a magyar informatika jól teljesít. A Blockchain Budapest főszervezője szerint jelenleg több mint száz olyan blockchainalapú rendszer működik a világban, amit részben vagy egészben magyar fejlesztők hoztak létre. Sokról nem is tudunk, hiszen csak a fejlesztő cégek látszanak, a mögöttük álló szürkeállomány a háttérben marad. Ide tartoznak több olyan kriptovaluta fejlesztői is, amiket magyar csapatok hoztak vagy hoznak éppen létre.

 

„Probléma ugyanakkor, hogy a blockchaint idehaza még mindig inkább szakmai hájpnak, a bitcoint övező szemfényvesztésnek élik meg a döntéshozók” – mondja Szilágyi. A téveszmék eloszlatására szakmai fórumok szerveződtek, több-kevesebb sikerrel. A hiba általában az, hogy ezeket a fórumokat informatikusok vagy kriptovaluta-kereskedéssel foglalkozók számára hívják életre, holott nem őket kell meggyőzni a technológia hasznosságáról, hanem a döntéshozókat, azaz a vezérigazgatókat, pénzügyi igazgatókat, logisztikai és marketingszakembereket.

 

Erre tesz kísérletet a Blockchain Budapest konferencia, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a szakértők érthető nyelven magyarázzák el a technológiában rejlő előnyöket a döntéshozók számára.

 

______________________ 

A blockchainbizniszben felhalmozott tudás, az eddigi fejlesztések trendje és a lehetőségek elemzése alapján öt olyan terület azonosítható, ahol az új technológia biztosan felforgatja az eddigi munkameneteket, játékszabályokat, sőt akár az egész üzleti modellt is. 

  • A legfontosabb értelemszerűen a pénz és pénzügyi termékek piaca, ahol a biztonság mindenekfelett álló követelmény. A nagy pénzintézetek gyorsan lecsaptak a blockchainre, és maguk is fejlesztenek ilyen megoldásokat, a körülöttük zsongó fintech szcénában pedig gyakorlatilag mindenki ebben gondolkodik. 
  • A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos, amire a blockchain kitűnő megoldásokat kínál. 
  • Emellett a blockchain újraírja a politikai választások lebonyolításának forgatókönyveit a világon. A meghamisíthatatlanságba vetett bizalom ezen a területen kiemelt jelentőségű, a blockchainalapú rendszerek pedig lehetővé teszik, hogy mindenki ellenőrizze, valóban az került-e bele a rendszerbe, ahogyan ő maga szavazott (vagy éppen nem szavazott).
  • Az ingatlan-nyilvántartásnál a blockchain révén a szerződő felek maguk írhatják át a nyilvántartásokat, jegyezhetnek be jelzálogot vagy széljegyet. Egyszerű szerződésmintákkal akár a tulajdonosváltás is megtörténhet mindenféle külső szereplő – ügyvéd, hivatal, bank vagy közjegyző – közreműködése nélkül, ami komoly költségektől kíméli meg a feleket.
  • Jelentős blockchainpotenciállal rendelkezik az egészségügy, ahol a betegadatok könnyű hozzáférése, egyszersmind tökéletes titkosítása kulcsfontosságú. Itt nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon szenzitív adatokhoz, sokszor gyorsan, hiszen a páciens korábbi leletei és kórtörténete fontos információt jelent akkor is, ha a beteg lakóhelyétől távol, nem a megszokott orvosnál jelentkezik be.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció