Offline sz√ľlŇĎk√©nt online gyerekkel

A mai szülŇĎk és pedagógusok az egyetlen olyan generáció, akik offline nŇĎttek fel, de online világban élŇĎ gyerekeket nevelnek, tanítanak. Ez nem kis kihívás nekik: a két generáció együtt tanulja meg az internet veszélyeit, a biztonságos internethasználat módját. Hogyan tanítható meg ez a fajta tudatosság a gyerekeknek? És hogyan függ ez össze pénzügyeink okos kezelésével?  ErrŇĎl kérdeztük Horváth Magyary Nórát, a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedŇĎ zsŇĪritagját és Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET hazai képviseletének IT biztonsági szakértŇĎjét.

„A pénzügyek okos kezelésének is része az adat- és internetbiztonság: meg kell tudnunk védeni értékeinket, felismerni, ha nem a bankunktól kapunk adatokat kérŇĎ emailt, hanem valaki éppen ellopni készül azokat; tisztában kell lennünk a PIN-kódunk, jelszavaink védelmével és azok megadhatóságával. Ezt a gyerekeknek is meg kell tanítanunk. Ezért a 7 évvel ezelŇĎtt indított K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedŇĎ fókusztémája idén éppen a pénzügyek digitalizációja. A K&H felelŇĎs vállalatként, arra törekszik, hogy válaszokat adjon a társadalmi igényekre és hozzájáruljon ahhoz, hogy a gyerekek majd felnŇĎttként okosan, felkészülten tudjanak dönteni a pénzügyekben. Ennek része a tudatos internethasználat is, hiszen a pénzügyeink nagy részét már ma is a digitális térben intézzük, ez hatványozottan így lesz 10-15 év múlva” – figyelmeztet Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezetŇĎ igazgatója.

 

Egy 2015-ös felmérés szerint (Zact Mobile, 2015.) már a 2 és 5 év közötti gyerekek negyede rendelkezett saját okostelefonnal. Ez a megdöbbentŇĎ adat is azt bizonyítja, hogy egyre korábban kell kezdeni az internetes biztonságra való felkészítést. „Annak a nemzedéknek, amely munkába állása során döntŇĎ részt számítógéppel, vagy számítógépen is fog dolgozni, ráadásul az általuk betöltendŇĎ szakmáknak a negyedét még "fel sem találták", fontos hogy képes legyen megvédeni személyes adatait, képes legyen megóvni munkahelye bizalmas információit, illetve a különféle manipulációkat - cikknek álcázott reklám, hamisított hírek, fizetett trollok hangulatkeltése - fel tudjon majd ismerni. Ehhez hosszú út vezet, sok tanuláson keresztül” – mondja Csizmazia-Darab István, az ESET hazai képviseletének IT biztonsági szakértŇĎje.

 

A biztonsági szakértŇĎ szerint a megfelelŇĎ vírusvédelmi program az egyik záloga a biztonságnak: ez a puszta vírusirtón felül tŇĪzfalat, spamszŇĪrést, adathalászat elleni védelmet, botnet ellenes modult, lopásvédelmet, szülŇĎi felügyeletet, valamint biztonságos bankolást megvalósító netbank- és tranzakcióvédelmet is tartalmaz. A másik kulcstényezŇĎ az úgynevezett biztonságtudatosság: legyünk tisztában az internet lehetséges veszélyeivel is: támadhatnak bennünket vírusok, csalók, adathalászok, pedofilok, trójai programok, hamis letöltések, kukkolhatnak minket a saját webkameránkon keresztül, tehát igen sokféle kár érhet bennünket, amennyiben túlságosan naivak és elŇĎvigyázatlanok vagyunk.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció