Magyar feltal√°l√≥ nyerte Br√ľsszelben Az √Čv Innov√°tora d√≠jat

Magyar feltaláló nyerte a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozó keretében átadott Az Év Innovátora díjat. Imre Krisztián az elismerést az EVA megálmodásával érdemelte ki, ami egy olyan, gépi látást alkalmazó okosszemüveg, amely a vakok és látássérültek beltéri és kültéri mobilitását segíti. A jelenleg a Start it @K&H inkubátorban mŇĪködŇĎ EVA Vision csapat megoldása így tömegesen segítheti a látáskorlátozottak önálló tájékozódását. 

Az Európai Üzleti Csúcstalálkozó (European Business Summit) keretében idén elŇĎször adták át Az Év Európai VezetŇĎi díjakat, ezzel elismerve az üzleti, politikai, vállalkozói és innovációs élet kiemelkedŇĎ eredményeit. Ezek közül nyerte el Imre Krisztián, az EVA Vision alapító ügyvezetŇĎje látássérültek mobilitását segítŇĎ szemüvegével Az Év Innovátora díjat. „Az EVA (Extended Visual Assistant) egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekrŇĎl élŇĎszóban tájékoztatja a viselŇĎjét” – mondta el Imre Krisztián. 

 

A Vakok Európai Szövetsége (EBU) szerint Európában közel 30 millió látásában akadályozott ember él. Számukra a legtöbb hétköznapi tevékenység, így az utazás és a városi közlekedés már önmagában is nagy kihívást és ezzel együtt stresszt is jelent. „A látáskorlátozottak durván 30%-a sajnos el sem hagyja az otthonát segítség nélkül, miközben a szociális segítŇĎk száma egyre csökken, és sajnálatosan a vakvezetŇĎ kutyák kiképzése sem tud megoldást adni a tömeges igényre. Éppen ezért mi olyan megoldásban gondolkodtunk, ami bárki számára segítséget nyújthat a beltéri és kültéri tájékozódáshoz egyaránt. Az eszközzel az volt a célunk, hogy azokat a tárgyakat, mindennapi helyzeteket is felismerhetŇĎvé tegyük, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetŇĎk, mint például egy járdára behajló faág, egy lépcsŇĎ vagy egy szinte zajmentesen közlekedŇĎ, az utakon egyre nagyobb számban elŇĎforduló elektromos autó” – tette hozzá Imre Krisztián.   

 

 

„Jelenleg a szoftveres és hardveres fejlesztés párhuzamosan halad, amihez nagyban hozzájárul, hogy együttmŇĪködünk a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer), amely magyar, angol és német nyelven mŇĪködŇĎ beltéri navigációt és közlekedést segítŇĎ térinformációs rendszert dolgoz ki. A mostanihoz hasonló elismerések és bemutatkozási lehetŇĎségek így abban nyújtanak segítséget, hogy bŇĎvítsük kapcsolati rendszerünket és a finanszírozási forrásokat az eszköz továbbfejlesztéséhez és teszteléséhez” – hangsúlyozta ki az ügyvezetŇĎ. 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció