Domain név választás: mire figyeljünk?

Biztosan sokan gondolkodtunk már saját honlap indításán. Ehhez nem csupán egy ötletre lesz szükségünk, hanem megfelelő domain névre is. Adunk pár tippet a választáshoz.

A domain regisztráció folyamata általában csupán pár perces procedúra, tulajdonképpen nem is tűnik nagy feladatnak. Azonban nem árt ennél több időt szánni magára a név kiválasztására, főként ha üzleti célú honlaphoz szeretnénk domain nevet vásárolni. 

Mi az a domain és miért van rá szükségünk?

Az internet térnyerésének köszönhetően egyre fontosabbá válik az online jelenlét szinte minden tevékenységi körben. Gondolhatunk akár nonprofit szervezetekre, céges bemutatkozó oldalakra, vagy webáruházakra, a saját honlap már szinte nélkülözhetetlen követelmény, hiszen a felhasználók elsősorban online tájékozódnak.

A honlap indításhoz szükség van egy domain névre, ami azonosítja az oldalunkat, és egy webtárhelyre is, ahol a tartalom (szöveg, kép, videó) tárolódik. A domain, vagy más szóval tartománynév egy-egy IP cím szöveges megfelelője, amit a böngészőbe írva megjelenik weboldalunk. Ezt a címet fogjuk terjeszteni online és offline egyaránt, azzal a céllal, hogy minél több látogató érkezzen a weboldalunkra. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen domain nevet választunk, hiszen ez azonosítja honlapunkat és tulajdonképpen cégünket is.

Forrás: Pixabay

Milyen domain nevet válasszunk?

Azt gondolhatjuk, hogy ha nap mint nap domainek tízezreit regisztrálják világszerte, nekünk már nincs lehetőségünk jó domain nevet választani, hiszen már mind elfogytak. Ez azonban nem igaz, egy kis odafigyeléssel és kreativitással találhatunk számunkra megfelelőt. 
 
Négy fontos dolgot kell figyelembe venni az ötletelés során:
 
  • Legyen figyelemfelkeltő!
 
Amennyiben domain nevünket kreatívan alkotjuk meg és felkelti a potenciális látogatók figyelmét, könnyebb dolgunk lesz a promóciós alkalmazásnál. Továbbá a versenytársak közül is jobban kiemelkedhetünk.
 
  • Legyen megjegyezhető!
 
Érdemes minél rövidebb domain nevet választani és lehetőség szerint kerülni a speciális karakterek alkalmazását. Így az emberek könnyebben megjegyzik a nevet, és hamarabb a weboldalunkra találnak. Ha élőszóban terjesztjük domainünket, valószínűleg akkor sem felejtenek el, vagy értenek félre egy könnyen megjegyezhető nevet.
 
  • Vonatkozzon a tartalomra!
 
Fontos, hogy domain nevünk valamilyen szinten vonatkozzon a tartalomra, mely többek között segít a megjegyezhetőségben is. Valamint dönthetünk amellett, hogy a tevékenységi körünkre leginkább jellemző kulcsszót vagy kulcsszavakat is használjuk a domainben, ezáltal keresőbaráttá tesszük.
 
  • Legyen elérhető!
 
Végül, de nem utolsó sorban elérhetőnek kell lennie a választott névnek, azaz nem lehet használva más által. A domain regisztrátorok weboldalán lehetőség van a domain keresésre, itt megtudhatjuk, hogy a név szabad-e, sőt arra is fény derülhet, ha a versenytársak a miénkhez közeli változatot használnak.
 
Ha ezek alapján megtaláltuk a megfelelő nevet, már csak egy (vagy több) végződést kell hozzá választani. Magyarországon leginkább a .hu jellemző, de a tevékenységi körnek és a célcsoportnak megfelelően választhatjuk akár a .com, .info, .net végződést, vagy manapság már több száz egyéb lehetőség is rendelkezésre áll.
 
Amennyiben a fenti kritériumokat figyelembe vesszük, egy kis kreativitással és időráfordítással mindenki megtalálhatja a számára megfelelő domain nevet.
 
Forrás:
Rackhost Zrt.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció