A digit√°lisan k√©pzett szakembereken m√ļlik az eur√≥pai c√©gek tov√°bbi n√∂veked√©se

A technológiában jártas munkaerŇĎ biztosítása elengedhetetlen Európa tŇĎkevonzó képességének megŇĎrzéséhez. A döntéshozók többsége szerint a digitális készségek hiányának negatív hatása van az árbevételre és a vállalatok mŇĪködési hatékonyságára - állapítja meg az EY 200 HR vezetŇĎ körében végzett Building a Better Working Europe felmérése.

Egyre több új munkahely jön létre a digitális és üzleti szolgáltatásokhoz kötŇĎdŇĎen Európában a külföldi tŇĎkebefektetéseknek (FDI) köszönhetŇĎen. A nemzetközi befektetŇĎk fele tervez új beruházásokat a kontinensen. A térségben már mŇĪködŇĎ cégek 41 százaléka pedig annak ellenére tovább bŇĎvülne, hogy a küszöbön álló Brexit miatt érezhetŇĎ a döntéshozók bizonytalansága. 

 

A megkérdezett vezetŇĎk 34 százaléka szerint Európa gazdasági jövŇĎjét az határozza meg, milyen eredményesen tudja kihasználni a digitalizáció térhódítását. Az új technológiák elterjedése azonban túl gyorsan történik. Minden második válaszadó úgy látja, hogy a cégek nem képesek idŇĎben felvenni a megfelelŇĎ tehetségeket ahhoz, hogy innoválni tudjanak.

 

A nemzetközi tendenciák itthon is érvényesek. A magyar cégek relatív versenyképességének kulcsa, hogy képesek-e elsŇĎszámú prioritásként kezelni a digitalizációt. Meg tudják-e teremteni a nyitottság és tanulás kultúráját a szervezetben, illetve, hogy megvan-e az a munkaerŇĎ bevonzó képességük, amely révén felvehetik az új technológiák szakértŇĎit.

 

„A befektetŇĎk elvárásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a dolgozók digitális készségeinek fejlesztése. Az emberi erŇĎforrást vezetŇĎi szinten menedzselŇĎ, technológiailag érett szervezetek általában hatékonyabban mŇĪködnek és a fluktuáció is látványosan alacsonyabb ezeknél a cégeknél. Ugyanakkor a társaságoknak alig fele rendelkezik három évnél messzebbre tekintŇĎ HR-stratégiával” – emelte ki Farkas Margit, az EY Személyügyi tanácsadással foglalkozó üzletágának partnere.

 

Az európai vállalatok közel fele (48%) jelenleg nem rendelkezik megfelelŇĎ szakértelemmel a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és a robotika területén. A korlátozott technológiai készségek rontják a társaságok növekedési kilátásait, és negatív hatással vannak az árbevételre (67%).

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció