Kedvezményeket és egyéb intézkedéseket vezetnek be a BIX-ben

A koronavírus helyzet okozta internetes adatforgalom növekedésre tekintettel több kedvezményt is bevezet az internetszolgáltatók számára a BIX, a magyarországi internetszolgáltatók forgalomkicserélŇĎ központja.

Az Internetszolgáltatók Tanácsa Egyesület (ISzT) az általa üzemeltetett internetforgalom kicserélŇĎ központra, azaz a BIX-re csatlakozott szolgáltatókat arról értesítette, hogy a koronavírus helyzetre, valamint a megnövekedett adatforgalomra tekintettel több kedvezményt és egyéb intézkedéseket léptetett életbe.

 

A kedvezmények, melyek 2020. március 15-i hatállyal, azaz visszamenŇĎleg lépnek életbe, a következŇĎk:

  • minden, addig csak tartalék célú csatlakozáson keresztül felár nélkül engedélyezi a forgalmazást,
  • minden, addig korlátozott csatlakozáson a sávszélesség korlát átlépését díjmentessé teszi,
  • minden 1Gb-es csatlakozáson biztosítja a 10Gb-re történŇĎ áttérést,
  • lehetŇĎvé teszi, hogy a szolgáltatók további 10 Gbps-os kapcsolatokat alakítsanak ki a BIX Victor Hugo utcai központjában.

 

Az egyesület a bŇĎvítési, valamint hibaelhárítási igényeket soron kívül teljesíti. 

 

 

Az adatforgalom munkanapokon kb. 25%-kal ugrott meg, amely jellemzŇĎen nem haladja meg a hétvégi és esti csúcsokat sem, de az ISzT felhívta a figyelmet arra, hogy a BIX kapacitásai a jelenlegi forgalom dupláját is biztonságosan ki tudnák szolgálni.

 

Az egyesület ugyanakkor felhívta a szolgáltatók figyelmét bizonyos, a koronavírus terjedéséhez kapcsolódó átmeneti korlátozó intézkedésekre.

  • minden személyes találkozást, beleértve a mŇĪszaki egyeztetéseket is online csatornákra terelik, 
  • a szolgáltatásokat közvetlenül nem érintŇĎ átalakításokat elhalasztják,
  • egyes BIX helyszíneken esetleg – az ingatlanok üzemeltetŇĎi által életbe léptetett – egyéb korlátozások is érvényben lehetnek.

 

Az egyesület kifejezte reményét, hogy az intézkedések segítik a BIX-re csatlakozó internetszolgáltatókat abban, hogy fenn tudják tartani a magyarországi internetszolgáltatás egyébként világviszonylatban is magas színvonalát. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció