Az okoskütyüktől egészségesebb lesz vajon az emberiség?

Hogyan befolyásolja az IoT a jövő emberének egészségét? - tehetnénk fel a kérdést tudományosabban is, mint tettünk azt cikkünk címében, de ezzel bizonyára csak azt érnénk el, hogy senki nem olvasná el azt. Mi a nyavaja az az IoT egyáltalán? Már megint milyen új kifejezéssel kell megismerkednünk? És egyáltalán mi köze van az IoT-nek az emberek egészségi állapotához? Ugye, ugye Kedves Olvasó?! Mégis érdemes hát velünk maradnia.

Mi a csuda egyáltalán ez az IoT?

Aki beszél egy kicsit angolul, annak most könnyebb lesz a helyzete a dolgok megértésében, hiszen az IoT egy angol kifejezésből képzett mozaikszó, ha leírnánk a teljes kifejezést, akkor így fest: Internet of Things, amely magyarra fordítva elég bizarrul hangzik: „dolgok internete”. De ha megmagyarázzuk, akkor máris mindenki hangos „Hurrá!” kiáltással fogja kifejezni: megértettem. 

Szóval a lényeg az, hogy míg a „sima” internetet mi emberek használjuk, ezen keresztül teremtünk kapcsolatot egymással, vagy egyes szolgáltatókkal, míg az IoT definíciója, meghatározása nem más, mint: azok az eszközök tartoznak ebbe a csoportba, amelyek más eszközzel vagy eszközökkel kétirányú kommunikációt folytathatnak. A működés közben keletkező adatokat, információkat képesek más berendezésekre eljuttatni, és valamilyen technológia segítségével, akár netes adatbázisok, felhőalapú rendszerek révén a világ bármely pontján megosztani.

A köznyelvben eszeket az IoT eszközöket gyakran „okos”-nak, vagy angol kifejezéssel élve „smart”-nak szokták nevezni, így bizonyára hallottunk már okos TV-ről (smart TV), okos óráról, okos telefonról vagy éppen okos házakról is. 

www.iotevolutionworld.com

Jó-e, hasznos dolog-e az IoT az emberiségnek?

Úgy véljük, hogy alapvetően igen, hiszen ha nem lenne hasznuk nem fejlesztenék őket gőzerővel a világ legnagyobb vállalatai, akikről azért tudjuk, hogy azon túl, hogy a profitszerzés a fő hajtómotorjuk, azért szeretnék termékeikkel elérni, hogy életünket kényelmesebbé, egyszerűbbé és gazdaságosabbá varázsolják. 

Ugye milyen jó dolog az például, ha télen elutazunk síelni, és az okosfűtést - hogy a virágaink azért ne fagyjanak meg - beállítjuk 14-16 fokra, mellyel a síelés alatt jelentős energiát spórolunk meg, mellyel egyrészt saját pénztárcánkkal is jót teszünk, de az energiatakarékosságon keresztül az egész bolygónk ökoszisztémájával is jót cselekedtünk. De ki szeret hideg, kihűlt lakásba megérkezni egy fáradt út végén? Épp ezért jó ilyen esetben az okostelefonunkkal kommunikáló okosfűtés. A telefonunk a GPS koordinátákat figyelve kb. 1 órával a hazaérkezésünk előtt „üzenetet küld” az okosfűtésnek, és arra utasítja, hogy kezdje el a lakás felmelegítését 22 celsius fokra. Így mikor hazaérünk egy kellemes környezet fogadja a síelésből fáradtan hazatérő családot.

Hogyan hat az IoT az egészségünkre?

Hát az attól függ, hogy használjuk-e és hogyan használjuk ezeket a modernkori vívmányokat. Amit már jelenleg emberek sokasága használ, az a különböző okos sporteszközök: futógépek, biciklik, és kondigépek. 

Az okosóránk segítségével (összeköttetésben sokszor az okostelefonunkon lévő mobil applikációkkal) számos adatot, információt tudunk eljuttatni a sportteljesítményünkkel kapcsolatban vagy épp életfunkcióinkkal (pulzus, vérnyomás stb.) kapcsolatosan, melynek segítségével optimalizálni és testre szabni tudjuk az edzéstervünket. Az egészségügyi adataink alapján az okos-edzőgépek kiszámítják a korunknak, testsúlyunknak és fizikai állapotunknak megfelelő intenzitást, ezzel egyrészt megóvva szervezetünket a túlterheléstől, másrészt elérve a tökéletes mozgásmennyiséget és teljesítményt.

Okos jövő?

Vélhetően nem kell már sokáig várnunk arra sem, mikor az okoseszközök teljesen beszövik életünket, és mindenki okosházakban és okoseszközök között éli majd életét, mikor össze lesz kapcsolódva egymással a hűtőszekrényünk, mely figyelni fogja minden benne lévő élelmiszernek a pontos minőségmegőrzési időpontját, ezzel figyelmeztetni fog minket arról, hogy „edd meg a joghurtot, mert már csak 2 napig jó”. Az okos-házvezetőnő robotunk - összekapcsolódva minden egyes háztartási eszközünkkel - tudni fogja, hogy épp mi fogyott el a hűtőszekrényből és a rendelést le is adja az áruháznak online, így csak a kiszállításkor kell majd (talán) bepakolnunk a dolgokat a hűtőbe. Az okos házvezetőnőnk azt is tudni fogja, hogy épp melyik vitamin vagy melyik cibdol termékünk van épp fogyóban és azt azonnal megrendeli nekünk az interneten, hogy elő ne forduljon, hogy a háztartás valamiből hiányt szenvedjen. 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció