ABB - 2020. második negyedévi eredmények

A koronavírus-járvány erős, negatív hatást gyakorolt a negyedév pénzügyi eredményeire; befejeződött az Energetikai Hálózatok üzletág eladása .

  • A rendelésállomány 6,1 milliárd $, -18%, ami összehasonlító alapon -14%*-os csökkenést mutat
  • Az árbevétel 6,2 milliárd $, - 14%; ami összehasonlító alapon -10%-os csökkenést jelez 
  • A működési eredmény 571 millió $, marzs: 9,3% 
  • Üzemi EBITA* 651 millió $, EBITA marzs*: 10,6% 
  • Nettó jövedelem 319 millió $, +398%**  
  • Alap EPS 0,15$, +398%*, **, ***; működési EPS* 0,22$, -35%
  • Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 680 millió $ volt; az egész évre rugalmas, a negatív hatásoknak ellenálló készpénztermelés várható; 
  • Az Energetikai Hálózatok üzletágértékesítése július 1-jén véget ért
  • A terveknek megfelelően, az üzletág eladásából származó nettó készpénzbevétel kifizetésre kerül a részvényeseknek

 

„Amint az várható volt, a koronavírus-járvány erősen rányomta bélyegét a második negyedév eredményeire. Ugyanakkor a fokozott költségcsökkentési erőfeszítéseinknek köszönhetően némileg ellensúlyozni tudtuk a kedvezőtlen folyamatokat. Az üzemi tevékenységek nyeresége vállalatcsoport szinten jobban alakult a vártnál, a Hajtások üzletág pedig különösen jól teljesített” – nyilatkozta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója. A jelen helyzetet még számos bizonytalansági tényező jellemzi, ezért azzal számolunk, hogy még néhány további, kihívásokkal teli negyedév áll előttünk. Ugyanakkor a továbbhaladást szolgáló teendők köre világos. Folytatjuk az új működési modellünk bevezetését, felülvizsgáljuk az üzleti portfóliónkat és megkezdjük a részvény-visszavásárlási programunk végrehajtását.” 

 

 

2018. december 17-én az ABB bejelentette az Energetikai Hálózatok divíziójának megállapodás szerinti eladását. Következésképpen a divízió üzleti eredménye megszűnt tevékenységekként kerül bemutatásra.  

 

2020. Q2 csoporteredmények 

Összegzés

A második negyedévben a fokozódó COVID-19 világjárvány súlyos nehézséget jelentett a kereskedelmi feltételekben. A rövid ciklusú kereslet hirtelen esésén túl, ami csökkentette a termelés nagyságát, a rendszer-telepítési és szolgáltatási tevékenységeket visszafogták a súlyos utazási korlátozások. Ennek hatásra vállalatcsoport szinten a második negyedév megrendelései és bevételei az előző év azonos időszakához képest jelentősen visszaestek. A Hajtások üzletág eredményei jobbak lettek, amelyet a Kínában tapasztalt erős visszapattanás és a jelentős volumenű, korábban beérkezett rendelések teljesítése támogatott. Az erőteljes költségcsökkentés ellenére a működési marzs az Energetika, Ipari Automatizálás, valamint a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágakban zsugorodott az előző évihez képest, míg a Hajtások javított a tavalyihoz képest. 

 

Tőkeszerkezet optimalizálása 

Az ABB a tervek szerint 2020. július 1-jén eladta az Energetikai Hálózatok üzletágának 80,1 százalékát a Hitachinak, és ez fontos mérföldkövet jelent a vállalat átalakulási programjában, amelyet 2018. decemberében jelentettek be.

 

Az ABB elkötelezett amellett, hogy az Energetikai Hálózatok eladásából származó, 7,6-7,8 milliárd dolláros nettó pénzbevételt szétossza a részvényesek között. Az ABB hamarosan elindítja a társaság részvénytőkéjének 10%****** -át kitevő részvény-visszavásárlási programját. Ez mintegy 180 millió részvényt jelent a már meglévő részvényeken túl. 

 

Ezenkívül, az átfogó tőkeszerkezet-optimalizálási program részeként, az ABB teljes egészében visszafizette a 2 milliárd eurós, rövid lejáratú, megújuló hitelkeretet, amelyet a COVID-19 szem előtt tartásával, a likviditás megőrzése érdekében vett fel. A csoport további kötelezettség-csökkentési intézkedéseket tervez végrehajtani, ideértve egyes nyugdíjjuttatási rendszerek felülvizsgálatát, valamint egy 1 milliárd eurós kötvény visszafizetését, amely 2020. októberében esedékes. Az ABB célja az egységes, „A” hitelminősítési besorolás fenntartása. 

 

Rövid távú kilátások 

A globális gazdaság teljesítménye 2020-ban várhatóan csökkenni fog, mivel a koronavírus-világjárvány miatt gyorsan romlottak az ez évi kilátások. Annak ellenére, hogy a kormányok és a központi bankok világszerte korábban nem tapasztalt gazdaságélénkítő programokat indítottak, és a kínai gazdaság a második negyedévben ismét fellendült, a makrogazdasági mutatók továbbra is mély gazdasági recessziót vetítenek előre, a gazdasági fellendülés ütemét pedig bizonytalanság övezi. Számos országban folytatódnak a megszorítások vagy új korlátozások várhatók, aminek várhatóan hosszú távú gazdasági következményei lesznek. 

 

A COVID-19 hatása a célpiacokon, különösen az olaj- és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelési ágazatban, az autóiparban, a tengerhajózásban és az épületfelügyeleti rendszerek terén, erősen befolyásolja a rövid távú kilátásokat. Néhány célpiacunk, így például az villamosenergia-szétosztás, a közlekedés, az adatközpontok, valamint az élelmiszeripar viszonylag továbbra is jól teljesítenek. 

 

A COVID-19 hatásainak lehetséges enyhülése kapcsán továbbra is számos bizonytalansági tényezővel kell számolnunk. Ilyen körülmények között az ABB arra számít, hogy a rendelésállománynak az előző év hasonló időszakához viszonyított csökkenése a 3. negyedévben már némi javulást mutat. Az árbevétel értékét éves összehasonlításban várhatóan erősen befolyásolja majd a pandémia, javulására legjobb esetben a negyedik negyedévben számíthatunk.     

 

Az ABB a tevékenységeit és a költségalapját továbbra is a nyereségesség biztosításának szempontjai szerint alakítja. Az ABB azzal számol, hogy a működési marzsa szekvenciális alapon stabil, kiegyensúlyozott lesz. A vállalat az egész évre erős készpénztermelő képességet vár. 

 

____________________

* Az eredményre különösen az hatott kedvezően, hogy a szolár invertereket gyártó egység eladásával kapcsolatos, 2019-ben lekönyvelt költségek nem jelentek meg. 

** Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó operatív eredmény konstans devizában van számítva (a 2014-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően)

**** Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tüntetik fel.  

***** A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a 2020. II. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

****** A kibocsátott részvénytőke max. 10%, figyelembe véve a saját a saját részvényeket is. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció