Fenntarthatósági szakemberek reformálhatják meg a divatipart

A divatipar modern kihívásain és fenntartható gyakorlatain dolgoznak majd a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legújabb, Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzésén végzett hallgatók.  Az intézmény portfóliójának megújítására a piaci változások miatt volt szükség: a luxusiparban ma már kiemelt szerepet kapnak ugyanis a társadalmi felelŇĎsségvállalási projektek, amelyek menedzsmentje új ismereteket igényel. A METU képzésén végzett szakemberek fenntarthatósági szempontok alapján lesznek képesek megreformálni a textil-, és divatipar ellátási láncait.

Fenntartható divatmárkák számára képez szakembereket a Budapesti Metropolitan Egyetem szeptemberben induló új, három szemeszterbŇĎl álló Fenntartható divatmárka menedzsmentje képzése, amely a minŇĎség és egyediség mellett a pozitív társadalmi gyakorlatokat is a divatmárka-építés kulcsfontosságú elemeként határozza meg. Az intézmény 5 éve indította el Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzését, a piaci változásokat látva azonban úgy döntött, új alapokra helyezi a divatmenedzsment-oktatást. A fenntartható divat iránti kereslet növekedésével mind a tömegmárkáknak, mint pedig a prémium és luxusmárkáknak szüksége lett olyan fenntarthatósági ismeretekkel rendelkezŇĎ szakemberekre, akik a tervezéstŇĎl az értékesítésig képesek a textil-, és divatipar ellátási láncának megreformálására – és éppen ezekkel az ismeretekkel gazdagodhatnak azok, akik jelentkeznek a METU új képzésére.

 

„A divat számomra mŇĪvészet, a kreatív és az üzleti oldalon egyaránt alapelve az értékteremtés. A divatiparban kézzel fogható paradigmaváltás tapasztalható a fenntarthatóságra való törekvés terén is, mi pedig a hazai piacon is ezt a szemléletet szeretnénk képviselni. Ezért hoztuk létre a Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzést– mondta el az új képzésrŇĎl a szak vezetŇĎje, Szilágyi-Csüllög Mónika. – A képzés különlegessége, hogy az egyes területek – gazdaságtan, marketing, divatipari ismeretek, pénzügytan, menedzsment ismeretek – tantárgyait kisebb, fókuszáltabb egységekre bontottuk, és ezek oktatására a témák kiemelkedŇĎ szakembereit kértük fel. Ezzel a képzés felépítése egyedülálló a piacon.”

 

 

A képzés hallgatói már tanulmányaik alatt releváns kapcsolati hálóra tehetnek szert, hiszen több mint 20 divatipari szakember tudása és tapasztalta adja a képzés komplexitását. Szilágyi-Csüllög Mónika médiaszakember, az ELTE Pszichológia Doktori Iskolájának fenntarthatódivat-kutatója mellett az oktatók között van Csillag Gábor, a Nanushka korábbi digitálismédia-igazgatója, a Google jelenlegi fejlesztési menedzsere; Galamb Eszter, a Gas, a Marks&Spencer, majd a Triumph marketingvezetŇĎje; Nagy Judit külkereskedelmi és ruhaipari szakember és termékmenedzser (Budmil, Kappa, Retro, Speedo, Burberry);  Szabó Pálma, hazánk egyik legismertebb és legkeresettebb divatrendezvény-szervezŇĎje és showrendezŇĎje; valamint Dr. Szatmári Judit Anna divattörténész, muzeológus, a Kiscelli Múzeum TextilgyŇĪjteményének gyŇĪjteményvezetŇĎje is.

 

A METU új képzése bár gazdaságtudományi besorolású, szoros együttmŇĪködésben van a METU Divat és Textil Tanszékével. Az oktatott tárgyak fele mŇĪvészeti és divat tematikájú, fele pedig gazdasági és menedzsment ismereteket nyújt. A képzést elvégzŇĎ divatmenedzserek képesek lesznek a nemzetközi divatházak, szakmai vásárok rendszerének, mŇĪködésének megértésére és birtokában lesznek a legújabb divat-, trend- és anyagismereteknek. Ismerni fogják a divatszektor szereplŇĎinek mŇĪködését meghatározó pénzügyi, gazdasági, jogi és etikai rendszereket és képesek lesznek nemzetközileg versenyképes, fenntartható divattermék- és szolgáltatáskínálat összeállítására és menedzselésére.

 

A képzés utolsó szemeszterében mentorprogram segíti a hallgatókat, amelynek keretében neves nemzetközi divatmárkák, magyar tervezŇĎk, nemzetközi szervezetek és médiacégek képviselŇĎivel dolgozhatnak együtt. A Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzésre 2020. szeptember 10-ig, a Budapesti Metropolitan Egyetem weboldalán, online jelentkezhetnek az érdeklŇĎdŇĎk.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció