Az adesso csoport tov√°bb bŇĎv√ľl Magyarorsz√°gon

Az adesso megvásárolja a cloud native technológiák terén úttörŇĎnek számító budapesti LeanNet startup vállalkozás 51%-os tulajdonrészét. Az akvizíció révén a vállalat informatikai szolgáltatóként tovább bŇĎvíti technológiai kompetenciáinak körét. A cloud native technológiák és szolgáltatások lehetŇĎvé teszik a modern felhŇĎalapú számítási architektúrák elŇĎnyeinek még hatékonyabb kiaknázását, amely a megnövekedett hálózati sávszélességnek köszönhetŇĎen egyre inkább megvalósítható, és még nagyobb keresletet teremt az üzleti életben.

A LeanNet technológiai startupként meghatározó szerepet játszik a felhŇĎalapú technológiák terén: támogatja a szervezetek informatikai architektúrájának rugalmas, felhŇĎalapú infrastruktúrákba való költöztetését. Ennek elŇĎnye a vállalati informatika jobb skálázhatósága és megbízhatósága mellett hosszú távú költségmegtakarítást is jelenthet. Az egész Európát lefedŇĎ adesso csoport leányvállalataként 2019-ben alapított adesso Hungary szakértelme jelentŇĎs a mesterséges intelligencia, az adattudomány, a felhŇĎalapú számítás és a transzformáció területén. Az adesso Hungary informatikai tanácsadást és szolgáltatásokat nyújt a banki, a biztosítási, az autó- és feldolgozóipari, valamint az élettudományi iparágak területén.

 

A vállalatok nagy része még nem feltétlenül rendelkezik a felhŇĎ alapú átalakuláshoz szükséges megfelelŇĎ készséggel. Az adesso Hungary gyakorlati tapasztalatával és jelentŇĎs szakmai tudásával támogatást nyújt ezekben az esetekben, amelyet már számos hasonló projekt során bizonyított, többek között microservice alapú rendszerek kialakítása, skálázhatóság növelése vagy monolitikus rendszer felhŇĎbe költöztetése. A LeanNet-ben szerzett tulajdonhányadával az informatikai szolgáltató most olyan technológiai szakértelemmel bŇĎvíti portfólióját, amely a teljes adesso vállalatcsoport számára hasznos lesz a jövŇĎben.

 

Prof. Dr. Udo Bub az adesso Hungary ügyvezetŇĎ igazgatója egyben az ELTE Informatikai karának intézetigazgató kutatóprofesszora is, szakterülete a felhŇĎ architektúrák és módszerek, a mesterséges intelligencia, az adattudomány és az ipar 4.0. Udo Bub az egyetemi tevékenysége során figyelt fel Dr. Megyesi Péterre és dr. Szabó Dávidra, a startup két társalapítójára. 

 

„LenyŇĪgözött a LeanNet szakértelme. A startup igazán szemléletformáló a digitalizálás innovatív területén, amely ígéretes jövŇĎ elŇĎtt áll. Alig várjuk az adessonál, hogy a LeanNet szakembereivel karöltve formálhassuk tovább a »cloud native korszakot«" - tette hozzá Udo Bob. 

 

Prof. Dr. Volker Gruhn, az adesso alapítója és felügyelŇĎbizottságának elnöke maga is tanítja és kutatja az üzleti életben, valamint a társadalomban végbemenŇĎ digitális átalakulást. Így nyilatkozott az adesso hazai akvizíciójának stratégiai és tartalmi vonatkozásáról: „A LeanNet nagy lehetŇĎségeket rejt magában, hiszen a felhŇĎalapú alkalmazások és a megfelelŇĎ infrastruktúra-technológiák ismerete egyre több üzleti lehetŇĎséget kínálnak. A felhŇĎalapú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges szakértelem elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban ki tudjuk aknázni a technológia nyújtotta elŇĎnyöket. A szoftver megfelelŇĎ strukturálása nélkül a felhŇĎ valójában drágábbá is válhat, ahelyett, hogy költséget tudnánk megtakarítani általa.“

 

A jelenlegi megállapodás szerint a LeanNet 2023 végére teljes egészében az adesso Hungary tulajdona lesz.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció