Az EIT Health Wild Card programja idén is várja a startupok jelentkezését

Az EIT Health idén negyedik alkalommal meghirdetett Wild Card programjába olyan startupok jelentkezését várja, amelyek új megoldásokat nyújtanak az egészségügy, jelen esetben a szemészet és a fájdalomcsillapítás területén. A verseny végén a két győztes csapat legfeljebb 1,5 millió euró támogatásban részesül, valamint az EIT Health két éven keresztül támogatja őket megoldásuk fejlesztésében. A versenyre március 15-ig lehet jelentkezni az EIT Health RIS régióból, valamint azon országokból, amelyek tagjai az EIT Health InnoStars közösségének, így Magyarországról is.

Becslések szerint Európában több mint 30 millió vak és gyengénlátó ember él, átlagosan pedig 30-ból 1 ember veszíti el a látását valamikor élete során. Ez a probléma még súlyosabb az időseknél, mivel a 65 év felettiek körében minden 3 emberből 1 szembesül látásvesztéssel. Ezek ismeretében érthetővé válik, hogy az EIT Health Wild Card programja idén miért a szem egészségét és a látást javító megoldások fejlesztését ösztönzi és támogatja. A számok ismeretében érthetővé válik, hogy az EIT Health Wild Card programja idén miért a szem egészségét és a látást javító megoldások fejlesztését ösztönzi és támogatja.  

 

A 2021-es verseny másik fő témája a fájdalomcsillapítás. Ahhoz, hogy elérhetőek legyenek a jelenleginél hatékonyabb fájdalomcsillapítási eszközök, és a betegek életében minőségi változás történjen, még inkább meg kell ismernünk a fájdalom kiváltó okait és a működését.

 

 

Azok számára, akik bekerülnek az EIT Health Wild Card programjába, nem mindennapi út veszi kezdetét. A program egy hackathonnal – más néven ötletversennyel – kezdődik, majd a csapatalakítástól, az üzleti modell bemutatásán át az innováció prezentálásáig számos olyan kihívás vár rájuk, amely során tökéletesíthetik az ötletüket. A döntőbe azok kerülnek, akiknek az ötletét egy szakmai vezetőkből álló zsűri a legjobbnak ítéli. A két győztes csapat mindegyike legfeljebb 750 ezer eurós támogatásban részesül évente, valamint az EIT Health két éven keresztül segíti a munkájukat – többek között mentorálással és coachinggal – és hozzáférést biztosít az EIT Health támogatói és partneri hálózatához.

 

„Iparági szakértőkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy az egészségügyben jelenleg a szemészetben és a fájdalomcsillapításban is nagy szükség van innovatív megoldásokra, ezért választottuk ezt a két területet az idei EIT Health Wild Card program témájaként. Jó esély van arra, hogy az európai és a kontinensen túli állampolgárok és betegek életminősége javuljon: a megoldás olyan tehetséges emberek kezében van, akik nagy hatással lehetnek az egészségügy ezen területeire. Nagyon várjuk, hogy megismerjük a jövő feltalálóit és támogassuk az új ötleteiket, amelyek életeket változtathatnak meg” – mondta Jorge Juan Fernández García, az EIT Health innovációs igazgatója.

 

A tavalyi évben a női egészség fenntartásában és a digitális terápiában jelentkező kihívásokra kerestek megoldást az EIT Health Wild Card versenyzői. A 2020-as program egyik győztese a MiMARK volt: a spanyol cég kidolgozott egy olyan technológiát, amellyel pontosabban és hatékonyabban lehet diagnosztizálni a méhtestrákot. A másik díjazott a német Orbit startup, amely a mesterséges intelligencia segítségével könnyítené meg a Parkinson-kórral élők mindennapjait. 

 

A jelentkezéssel és nevezéssel kapcsolatos további információért látogasson el a https://wildcard.eithealth.eu oldalra vagy vegyen részt a Wild Card webinaron 2021. február 16-án.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció