Nemzetközi tudományos versenyen szereztek bronzérmet a SZTAKI kutatói

A nemzetközi ICAPS 2021 konferencia keretében szervezett, The Dynamic Pickup And Delivery Problem című nyílt versenyen a Huawei egyik problémájára kellett megoldást nyújtania a csapatoknak. A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) kutatóiból álló Quickest Route („leggyorsabb út”) nevű csapat, Horváth Markó, Kis Tamás és Györgyi Péter a kétezer dollárt érő harmadik helyet szerezték meg.

A feladat egy, a Huawei által megfogalmazott, gyárak közti szállítási probléma megoldása volt, ahol szállítójárművek ütemtervét és útvonalát úgy kellett optimalizálni, hogy a rakományok minél hatékonyabban – azaz minél kisebb késéssel és a lehető legrövidebb úton – jussanak el egyik telephelyről a másikig.

 

A csapat a megoldáshoz felhasználta az INEXT „Kutatások az ipari digitalizáció által nyújtott potenciál minőségi kiaknázására” című, NKFIH által támogatott projekt során szerzett tapasztalatait is. A versenyt a Huawei Noah's Ark mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóintézete támogatta, egy csapat legfeljebb három fős lehetett.

 

A két fázisra bontott versenyre 153 csapat jelentkezett, de a második fordulóban már csak 33 csapat vett részt. Az ötezer dolláros jutalmat jelentő aranyérmet a Shenzhen University diákjait és kutatóit tömörítő SZU-OldDriver nevű csapat vehette át, az ezüstérmes pedig a Tsinghua University Y nevű csapata lett.

 

„Mindig is szerettem volna egy hasonló versenyen elindulni, így örömmel mondtam igent Tamás felkeresésére. Az pedig külön öröm, hogy már az első alkalommal sikerült egy dobogós helyet elcsípnünk" – fogalmazott Horváth Markó, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa.

 

„A verseny nagyon izgalmas és fordulatos volt. Bár több mint két hónapig tartott, csak az utolsó órákban dőlt el a végleges sorrend” – fogalmazott Kis Tamás, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója.

 

„Három-négy éve kezdtük el járműflották ütemezését kutatni, ennek az eredményei eddig főleg publikációk voltak. A verseny egy jó visszaigazolás volt arra, hogy egy új gyakorlati feladaton is eredményesek tudunk lenni” – mondta Györgyi Péter, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa.

 

Az International Conference on Automated Planning and Scheduling (ICAPS) egy évente megrendezett konferencia, mely során az intelligens tervezést és ütemezést segítő technológiák legfrissebb fejlesztései kerülnek előtérbe. A 2021-es ICAPS konferenciát augusztus 2-a és 13-a között tartják virtuálisan a kínai Kuangcsouból.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció