Rekordsz√°m√ļ versenyzŇĎ a 2021-es e-H√≥d informatikai versenyen

Minden eddiginél több versenyzŇĎ, 305 iskola 33 467 diákja mérette meg magát Magyarország legnagyobb informatikai versenyét, az informatikai gondolkodáshoz kedvet csináló e-Hódon. A Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya és az ELTE IK rendezésében lezajlott megmérettetésbe a hazai diákokon túl határon túli magyar területeken élŇĎ gyerekek is bekapcsolódhattak.

A szervezŇĎk idén a tizenegyedik alkalommal hirdették meg az e-Hód versenyt, a BEBRAS (nemzetközi informatikai és számítógép-készség-verseny) nemzetközi versenymozgalom részeként. Tíz évvel ezelŇĎtt, 2011-ben mindössze mintegy 2000 diák vett részt a versenyen, 2018 óta azonban már folyamatosan 20 ezer fölött van a versenyzŇĎk száma.

 

„Idén 30 ezer diák részvételére számítottunk, de ennél háromezerrel több diák vett részt a versenyen, ami felülmúlta várakozásainkat. Nagyon fontosnak tartom az e-Hódot, azaz a >>HÓDítsd meg a biteket<< mozgalmat, mert megmutatja az informatika területének sokszínŇĪségét, felkelti az érdeklŇĎdést az IT iránt, színes, érdekes, az informatikai gondolkodást segítŇĎ feladatokkal. Ha ezt a gondolkodásmódot elültetjük a társadalomban, a jövŇĎ nemzedékben, az ország a digitális kompetenciák területén is jobban fog teljesíteni” – mondta el az e-Hód kapcsán dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

 

Az online zajló, 45 perces idŇĎtartamú, feleletválasztós feladatok megoldásából álló versenybe öt korcsoportban kapcsolódhattak be az érdeklŇĎdŇĎ diákok a 4. osztályos „kishódoktól” a 11-12. osztályos „seniorokig”. A részvételre  több mint egy héten át, tanórai keretek között volt lehetŇĎsége a diákoknak.

 

Az életkori csoportok közül a 7-8. osztályos és 9-10. osztályos tanulók körében volt a legnépszerŇĪbb idén az e-Hód. Az ebbe a korcsoportba tartozó „kadétok” közül a több mint 8000 indulóból közel ötvenen végeztek az elsŇĎ helyen, elért pontszámaik alapján. 

 

“Tavaly a járványhelyzetre tekintettel lehetŇĎvé tettük, hogy otthonról is bekapcsolódjanak az e-Hódba a résztvevŇĎk. Idén jellemzŇĎen ismét tanterembŇĎl, iskolából vettek részt a diákok – és ez egy jó élmény, kapcsolódás, a tanórához adható többlet az informatikatanárok számára is. Természetesen gondoskodtunk róla, hogy a beteg vagy karanténba került diákok se maradjanak ki, számukra lehetŇĎvé tettük az otthonról való versenyzést” – mondta Pluhár Zsuzsa, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK kutatója és a verseny fŇĎszervezŇĎje.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció