5G összhangja - Az intelligens digitális ökoszisztéma megoldása

Tegnap került megrendezésre a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója által rendezett 5G Summit and User Congress 2021 ami a fogyasztók, a szolgáltatók, vállalkozások és a közszféra egyik kiemelt és legfontosabb csúcstalálkozója.

„A digitális ökoszisztémához vezetŇĎ út” jelmondat jegyében – olyan iparági partnerek bevonásával mint GSMA, az Intel, a 3GPP, az Omdia, a CCS Insight, a China Mobile, a Hutchison Drei, a Telkomsel vagy a China Telecom – megrendezett rendezvény a távközlés legforróbb témáiba avatja be a résztvevŇĎket, amelynek során aglobális szolgáltatók, a tanácsadó ügynökségek és az online közönség meggyŇĎzŇĎdhetnek arról, hogy az 5G minden korábbi mobilkommunikációs technológiánál jóval inkább csapatjáték, mint azt sokan gondolnák. 

 

A csúcstalálkozón a ZTE bemutatta a Hutchinson Drei Austriával közösen fejleszett elsŇĎ kísérleti 5G SA hálózatát, amely már a teljes 5G-SA képességeket támogatja, valamint az 5G egy másik alkalmazási területét amelynek segítségével az olaszországi L'Aquilában, a helyi akadémiával közös projektjeként megvalósításra került az az épületszerkezet-állapotfigyelŇĎ rendszer, amely a földrengések keltette lökéshullámok detektálását is magában foglalja, szavatolva ezzel L'Aquila lakosságának biztonságát. A ZTE ezen felül bemutatta legújabb 5G orvosi alkalmazásait is. 

 

 

A megnyitó beszédében Xu Ziyang, a társaság elnöke kiemelte, hogy a harmadik életévébe lépett kereskedelmi 5G fejlesztésében kezdetektŇĎl élen járó ZTE magas színtŇĪ növekedés mellett folytatja a végponttól végpontig tartó technológia fejlesztését. „Az olyan megoldások, mint a rádiós és vezetékes hozzáférés, a maghálózatok, a teljes optikai hordozóhálózatok, az IP-adathálózatok, a számítástechnikai infrastruktúra, az energia, a felhŇĎszolgáltatási komponensek, a digitális alkalmazások és a terminálok, mind-mind segítenek az üzemeltetŇĎknek megalapozni a társadalmak és az iparágak digitális átalakulását” – nyilatkozta a vállalatcsoport elnöke.

 

A rendezvényen a ZTE szakértŇĎi olyan úttörŇĎ technológiákat is bemutattak, mint a frekvencia erŇĎforrások kezelésének és optimalizálásának forradalmi módját kínáló Radio Composer, amely a felhasználói viselkedésen és a hálózati forgalmi mintákon alapuló gépi tanulás segítségével szakít a korábbi megoldásokkal és választja az az elérhetŇĎ spektrum erŇĎforrások optimális kombinációját.  

 

Intelligens hálózati hangszerelés

A távközlési szakemberek között nagy az egyetértés abban, hogy a hálózatok fejlŇĎdése, különösen az 5G önálló (SA) üzemmódba való átállása megköveteli a szolgáltatásvezérelt hálózati architektúrát. E logika mentén a rádióerŇĎforrás-kezelésnek is a szolgáltatási igényekkel kell együtt haladnia. A ZTE megértette a mobilszolgáltatók azon igényét, hogy a hálózatközpontú erŇĎforrás-irányelvrŇĎl a felhasználóközpontú irányelvre térjenek át, hogy a legjobb szolgáltatást a lehetŇĎ leghatékonyabb erŇĎforrás-felhasználással nyújtsák, ezért kifejlesztette és kiadta a Radio Composert, az iparág vezetŇĎ intelligens RAN-összehangoló megoldását, amelynek célja, hogy segítse a szolgáltatókat az optimális teljesítmény elérésében.

 

Az 5G korszakban a hálózat sokkal bonyolultabb, mint korábban, az optimális teljesítmény érdekében több befolyásoló tényezŇĎt kell elemezni és automatikusan összehangolni. A ZTE mesterségesintelligencia-alkalmazásain alapuló Radio Composer a hagyományos cellákat a vezeték nélküli állapotot reprezentáló logikai rácsokká finomítja, ezzel megkönnyíti a szolgáltatási képességek kombinációját egy bizonyos frekvencián a hálózatban, javítva a felhasználói élményt.

 

 

A kulcselem megoldás a gépi tanulás, amely lehetŇĎvé teszi a rendszer számára, hogy automatikusan két könyvtárat hozzon létre: egy hálózati könyvtárat, amely tartalmazza a lefedettség és a spektrumhatékonyság aktuális állapotát miközben elŇĎre jelzi a különbözŇĎ hálózatok szolgáltatási képességeit; és egy szolgáltatási tudáskönyvtárat, amely intelligensen elemzi a felhasználók által kezdeményezett szolgáltatástípusokat és funkciókat a felhasználói igények pontos azonosítása érdekében. A rendszer ezután kombinálja a hálózat-specifikus tapasztalati elŇĎrejelzést a szolgáltatási követelmények pontos azonosításával és a készülékképességgel, hogy a célzott irányelveket összehangolja, és a felhasználókat a megfelelŇĎ cellákhoz irányítsa. 

 

A hálózati hangszerelés a két könyvtár kombinációjára épül a gépi tanuláson keresztül. A hálózati rácskönyvtárat a rendszer a hálózati szolgáltatási képességeket önállóan tanulva generálja különbözŇĎ erŇĎforrás-konfigurációk (spektrum, vivŇĎ, sugár és keretszerkezetek) mellett. Eközben a forgalmi móddal kapcsolatos tudáskönyvtárat a különbözŇĎ rádió-hozzáférési technológiák, a fel- és lefelé irányuló kapcsolat, valamint a különbözŇĎ térbeli irányok forgalmi követelményeinek mélytanulásával hozzák létre, így az orchestrációs megoldás pontosan meg tudja jósolni a hálózat jövŇĎbeli forgalmi követelményeit is. Ez nagymértékben csökkentheti a hálózattervezés bonyolultságát, mivel a hálózat egy tervezés után adaptívan beállítható, ugyanakkor javíthatja a hálózati szolgáltatási képességeket és a hálózat hatékonyságát.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció