Sz√ľlŇĎi kisokos a biztons√°gos mobiloz√°shoz

Napjainkban a gyerekek már okostelefonokkal a kezükben nŇĎnek fel. Ez egyrészt rengeteg elŇĎnnyel jár, ugyanis már korán nyitottak lesznek az új technológiák iránt, gyorsabban hozzáférhetnek hasznos információkhoz, és számos készségük jóval nagyobb ütemben fejlŇĎdhet. Ezzel szemben azonban veszélyesek is lehetnek, és komoly biztonsági kockázattal járnak: ezért is fontos, hogy a szülŇĎk körbejárják az elérhetŇĎ alkalmazásokat, ügyeljenek a biztonságra, és nem mellesleg kommunikáljanak gyerekeikkel.

 

A kommunikáció a kulcs

A legfontosabb megértetni a fiatalokkal, hogy felelŇĎsen használják mobiljukat. Ugyan rengeteg információhoz és tudáshoz hozzáférhetnek, sok veszély is leselkedik rájuk, vagy olyan tartalmak, amikhez egyszerŇĪen még túl fiatalok. Érdemes lehet egyszerŇĪen kezdeni, elmagyarázni az alapokat, és megértetni velük, hogy ez nem egy játék – bár arra is lehet használni. Fontos megértetni velük azt is, hogy még véletlenül se osszanak meg privát adatokat a valós vagy az online térben nyitott kommunikációval, viszont a kibertér veszélyeinek feltérképezésével és a megfelelŇĎ körülmények kialakításával zökkentŇĎmentesen és biztonságosan használhatják telefonjaikat.

 

A technológia arra jó, amire használjuk

A tudatos és felelŇĎs használaton túl rengeteg jó alkalmazás létezik, ami egyszerŇĪen teszi biztonságossá a mobiltelefont. A HONOR X7 egy kedvezŇĎ árú „belépŇĎtelefon”, ami a kellŇĎ szülŇĎi odafigyeléssel remek készülék lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lehet például szŇĪrni a beérkezŇĎ hívásokat csak megbízható telefonszámokra, vagy értesítéseket beállítani a szülŇĎ telefonján, ha a gyerek esetleg olyan weboldalra látogat, ami még nem neki való – ezeket mind lehet külön-külön vagy témánként engedélyezni, korlátozni. A digitális szokások felügyeletével és ellenŇĎrzésével nemcsak a káros tartalmaktól lehet a kicsiket távol tartani, hanem informálódhatunk eszközhasználati szokásaikról is. A közösségi média óriási nyomást gyakorol a fiatalokra, így fontos képben lenni azzal is, hogy mi zajlik a hálón.

 

 

Túl sok tennivaló, túl kevés idŇĎ

„Az idŇĎ pénz”, szól a mondás, de ennél sokkal nagyobb értéke van. Pont ezért jó, hogy különbözŇĎ alkalmazások segítségével idŇĎkorlátokat is meg lehet határozni egy egészséges balansz kialakításához. A képernyŇĎ elŇĎtt töltött idŇĎ limitálásával nem csupán az egyensúly létrejöttéhez járulhatunk hozzá. Ha például a töltést éjszakára idŇĎzítjük egy másik szobában, azzal elkerülhetjük, hogy a gyerek lámpaoltás után ne telefonját nyomkodja, illetve ne aludjon emiatt rendszertelenül. Az okostelefonok ugyan rengeteg izgalmas és érdekes tartalmat kínálnak, fontos, hogy ne csak ezekkel érezhessék jól magukat a gyerekek.

 

FŇĎ a biztonság, leginkább a gyereké

Különféle alkalmazásokkal be lehet állítani helymeghatározást, ha elveszne vagy ellopnák a telefont, egy HONOR X8-ast például távolról is le lehet zárni, vagy akár törölni minden adatot. Ha illetéktelenek kezébe jutnak a fiatalok mobiljai, azzal az anyagi káron túl komolyabb gondokat is okozhatnak. Több applikáció is létezik, ami ezeket el tudja hárítani. A helymeghatározás pici gyerekeknél is nagyon fontos, akik még nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy egyedül menjenek haza: ha esetleg eltévednének, könnyen el lehet érni ŇĎket. SŇĎt, be lehet állítani úgynevezett „geokorlátokat” is, így ha a kicsik túlmerészkednek egy adott határon, értesítést kaphatunk róla.

 

FelelŇĎs szülŇĎ, felelŇĎs gyerek

Még ha nem veszünk is saját telefont gyerekünknek, saját készülékünkön is fontos beállítani a megfelelŇĎ biztonsági funkciókat. IdŇĎnként mindannyian odaadjuk a kicsiknek a telefonunkat, így létfontosságú a gyerekzárak megfelelŇĎ alkalmazása, hogy véletlenül se költsenek el pénzt, ne adjanak meg bizalmas információkat, vagy ne töltsenek le vírusokat a mobilra. A telefon alkalmazásainak áttekintése, jelszó mögé rejtése és a folyamatos kommunikáció mind hozzájárulnak ahhoz, hogy idŇĎvel felelŇĎsen telefonozzanak a fiatalok.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció