Melyik a "legjobb" magán egészségbiztosítás?

A magán egészségbiztosítás egy olyan biztosítási lehetőség, amely bárki számára szó szerint életmentő lehet. Számtalan terhet és vesződséget vesz ugyanis le a vállunkról. A magán egészségbiztosítottként számtalan előnyhöz jutunk, ami által elkerülhetjük az állami egészségügyben jelen lévő problémákat. Na, de melyik a legjobb magán egészségbiztosítás? 

Mi is pontosan a magán egészségbiztosítás?

Sok helyen hallani, hogy mennyire sok előnnyel jár egy magán egészségbiztosítás, viszont azt kevesen ismerik, hogy pontosan mit is jelent és mit takar ennek a megkötése. A magán egészségbiztosítást gyakorlatilag minden biztosítónál meg lehet kötni. Alapvetően egy olyan szolgáltatást nyújt, amit bármikor igénybe vehetünk ha egészségügyi problémánk akad. Ilyenkor az állami rendszertől egy sokkal jobb szolgáltatást kaphatunk, amivel elkerüljük az akár hónapokig tartó szakvizsgálati várólistát, illetve a tumultust ami a rendelőkben való várakozást jelenti. Ezen kívül persze valóban minőségi ellátást kapunk ahol nem csak futószalagon foglalkoznak velünk, hanem oda is figyelnek ránk. Azonban a magán egészségbiztosításnak is két típusa, illetve számtalan csomagja létezik. Sok mindentől függhet tehát, hogy számunkra melyik lehet a legjobb magán egészségbiztosítás. Az alábbiakban összehasonlítjuk a különféle típusokat és persze a lehetőségeket.  

Önfinanszírozó egészségbiztosítás

Az önfinanszírozó egészségbiztosítás a magán egészségbiztosítás egy olyan formája, mint amit például egy lakásbiztosításnál ismerünk. Vagyis a baleset, vagy betegség által bekövetkező ápolás, illetve kezelés és műtét után folyósít számunkra egy szabadon felhasználható összeget. Pontosabban ez azt jelenti, hogy ha például meg kell műteni minket, akkor lehet az állami kórházakban végzik el a műtétet, illetve ott is ápolnak. Ám az ilyenkor felmerülő költségek után a biztosítás folyósítani fog számunkra. Értelemszerűen ilyenkor a kórházi költségeket valójában az állami társadalom biztosításunk állja, hiszen nem tudunk magán biztosítottként TB mentesek lenni. Ebben az esetben viszont tényleg olyan összeghez jutunk, ami teljes mértékben arra használható amire mi szeretnénk. Előnye, hogy a betegségünk miatt plusz összeghez jutunk, amit elkölthetünk például egy nyaralásra vagy autóvásárlásra ha felépültünk. Hátránya viszont, hogy ebben az esetben nekünk kell megszervezni a vizsgálatra jelentkezést, a gyógyításunkat és az ellátásunkat. Persze ez történhet magánklinikán is, amit nem, vagy csak részben támogat a TB. Ilyenkor tehát lényegében a biztosító által kifizetett összeg a magánklinikai lábadozásunkra, és műtétünkre térül meg. Korábban ezt a biztosítási formát egyszerűen csak betegbiztosításnak nevezték, ami ebben az esetben teljesen helytálló, hiszen ugyanaz a menete a vizsgálatoknak és a műtéteknek ahogyan eddig is történet volna. Kinek érdemes ezt a típusú egészségbiztosítást választani? Elsősorban azoknak, akik szeretik maguk intézni az ilyen jellegű ügyeiket. Például vannak olyan orvosaik, akikben megbíznak és tudják hogy ők profik lesznek számukra. Akkor is érdemes ezt a formát választani, ha például nem lényeges számunkra az hogy magánklinikákon lábadozzunk, hanem megfelel részünkre az állami ellátás is.

Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás 

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás már teljesen más alapokon nyugszik. Ebben az esetben az egész folyamatot a biztosító által nyújtott szolgáltatási rendszer bonyolítja le. Nekünk csak fel kell hívni a megadott 0-24 órás orvosi ügyeletet és onnantól kezdve nincs más dolgunk, mint elmenni a szolgáltatás által leszervezett vizsgálatokra és beavatkozásokra. Nincs sorban állás, minden vizsgálóhely és klinika a legmagasabb szolgáltatást nyújtja a legmodernebb felszereltségű orvosi rendelőkben és klinikákon, természetesen a legjobb orvosokkal. Ebben az esetben lényegében egy teljes egészségügyi szolgáltatást kapunk, ahol nem nekünk kell vesződni az időpontok foglalásával és a szakrendelők felhívásával. Mindent gyorsan, gördülékenyen és profin intéznek helyettük. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás így nem folyósít szabadon felhasználható összeget, cserébe viszont profi, szakszerű és rendkívül gyors ellátást kapunk. Mikor érdemes ezt a típust választanunk? Egyértelműen akkor, ha nem szeretnénk bajlódni a különféle vizsgálati időpontok leszervezésével, ahol gyakran egyébként is hónapokat kell várni. Azoknak is ajánlott, akik már unják a várakozást, a több hónapos csúszásokat és az állami egészségügyi szféra hiányosságait ami sajnos gyakran a technológiai hiányosságokban, és az alapos kivizsgálásban is megmutatkozik. A szolgáltatás alapú magán egészségbiztosítással mindenből a legjobbat kapjuk, a legjobb és legfelszereltebb orvosi rendelőkben, kezelőkben vizsgálnak minket természetesen a legprofibb orvosokkal. Sőt, még akár külföldi dupla orvosi szakvéleményt is kérhetünk, ha arról van szó. Ez a típusú magán egészségbiztosítás valóban odafigyel az egészségünkre, általa gyorsan és rendkívül hatékonyan megoldódhat az egészségügyi problémánk. Nem fogjuk úgy érezni magunkat, mint ha futószalagon kezelnének, maximális odafigyelést kapunk és természetesen hálapénzről szó sem lehet. Ezért mindenki számára ajánlott, akik tényleg magas szintű orvosi ellátást keresnek.

Magán egészségbiztosítás csomagok és kiegészítések

A magán egészségbiztosításokat akár egy már meglévő biztosítás mellé is választhatjuk kiegészítő biztosításként. Ebben az esetben például akár egy nyugdíjbiztosítás mellé is kérhetünk ilyen csomagot. Ezen kívül, ami még a magán egészségbiztosítások egyik érdekes része lehet, hogy a biztosítók külön csomagokat állítottak össze a különféle megbetegedési típusokra. Vagyis ha magán egészségbiztosítást szeretnénk kötni, vagy kiegészítésként kérni egy másik biztosítás mellé, akkor választhatunk specifikus csomagot is belőle. Köthetünk magán egészségbiztosítást például kifejezetten daganatos megbetegedésre, vagy csak ambuláns műtétekre. Ugyanígy akár egészségtámogatásra is köthetünk biztosítást, ami lényegében a prevenciót jelenti. Vagyis ez utóbbi esetben fontos szűrővizsgálatokat és rutinvizsgálatokat áll, illetve szervez meg a biztosítói szolgáltatás. Ez azok számára is előnyös lehet, akik egyébként nem számítanak komolyabb problémákra, mert mondjuk odafigyelnek az egészségükre. Ugyanakkor az ilyen megelőző szolgáltatásokra vonatkozó egészségbiztosítás segít abban, hogy időben észrevegyék a nagyobb bajt és megelőzzék azt. Ezen kívül az egészségbiztosítás köthető még számtalan más területre is.

 

Kép: pexels.com

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció