A szoftver.hu is kipróbálta a ChatGPT-t!

A szoftverek jövője - a jövő szoftvere! Magyarország egyik legnagyobb szoftver disztributora, az Adobe a Corel és a Wacom magyarországi képviselője folyamatosan figyelemmel kíséri a szoftverpiac változásait. A nyelvi és képalkotó modellek területén zajló forradalom egyik vezető vállalata, az OpenAI nemrég publikussá tette a ChatGPT-t, sőt mára a ChatGPT Plus szolgáltatást is elérhetővé tette Magyarországon.

Az OpenAI-ről

Az OpenAI egy kutató és fejlesztő cég, amelyet 2015-ben alapított Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba és John Schulman. A vállalat megfogalmazott célja, hogy elősegítse a számítógépes intelligencia fejlődését oly módon, hogy az feljavítsa az emberi életetminőséget, és ezáltal egyenlő lehetőséget biztosítson mindenki számára az ilyen jellegű segítő technológiák használatára.

Az OpenAI a kutatás és a fejlesztés területén jártas szakemberekből álló csapata szoros együttműködésben áll a tudományos és laikus közösséggel és a vállalati partnereivel (ilyen partner például a Microsoft is). 

A vállalat eltökélt célja, hogy fejlessze a világ vezető számítógépes intelligencia modelljeit - ilyen modell a nyelvi alapon nyugvó GPT-t és a vizuális képalkotás területén elérhető DALL·E-t is. 

Ezen túl olyan eszközöket is kínál, mint a OpenAI API, amely mindenki számára lehetővé teszi a fejlett számítógépes intelligencia alapú alkalmazásfejlesztést.

Amit a ChatGPT kapcsán tudni érdemes

A vállalatról az elmúlt időszakban leginkább a ChatGPT révén hallani, mely egy kognitív (emberiről mintázott) alapokon nyugvó nyelvi modell, amelynek betanítása a GPT (Generative Pre-trained Transformer) alapján jelenleg is zajlik. 

A modell több mint 175 milliárd paraméterrel rendelkezik, és az emberi beszéd és szöveg legkülönbözőbb formáit tudja kezelni, beleértve a kérdésekre adott válaszok megjelenítését is. A rendszer képes meghatározott szöveg generálásra, a kérdező fél által begépelt szöveg értelmezésére, kontextusba helyezésére és a szöveg kategóriájának meghatározására.

A ChatGPT betanítása több milliárd szöveges dokumentum és weboldalon található statikus szöveg segítségével történt - a rendszer ezen hatalmas adatbázisnak köszönhetően képes valós időben reagálni a felhasználói kérdésekre, és személyre szabott válaszokat adni. 

A modell képes a kontextus figyelembevételével válaszolni, és képes kapcsolatot teremteni a kérdezővel, valamint természetes nyelvű beszédet használni - ennek köszönhetően a kérdező félnek a párbeszéd során mindvégig olyan érzése lesz, mintha csak egy emberrel beszélgetne. 

Hol lehet alkalmazni?

A ChatGPT használata több területen is lehetséges. Leginkább a kliens és ügyfél közötti interakciót egyszerűsíti le, de akár szoftverfejlesztők, a kutatók vagy tanulni vágyók számára is párját ritkítóan hasznos segítséget tud nyújtani. 

A modell képes automatizálni a monoton és időigényes feladatokat, ezzel gyorsítva a mindennapi munkát. Az OpenAI folyamatosan fejleszti a ChatGPT-t, hogy biztosítsa a legmagasabb minőségű szolgáltatást a felhasználók számára.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció