Hazai és külföldi fejlesztésű, gyártású ERP-rendszerek

Az üzleti alkalmazások esetében ritkák a látványos és jelentős változások. Fejlesztésük megtérülése lassúbb, ami meghosszabbítja kifutási idejüket. Ám nem képesek az időnek teljes mértékben ellenállni, s ez kiváltképp igaz a vállalati ügymenet elektronikus támogatóira, a vállalatirányítási rendszerekre (ERP-kre).

ERP rendszerek - Funkciók

A gyártók nem hagyhatják figyelmen kívül az üzleti, jogszabályi, felhasználói környezet, a technológiai változásait, mint ahogy a konkurenciát és a piac telítettségi állapotát sem. De az EU-tagsággal összefüggő változások – a tagok számának növekedése, az egységes szabályozás, a hazai lehetőségek nemzetközivé szélesedése – is hatással vannak a termékekre és szolgáltatásokra.

Mindez egyrészt a rendszerek funkcionalitásának változásait, technológiaváltásokat, sokasodó ágazati és horizontális megoldásokat von maga után, másrészt szaporodó együttműködéseket, szövetségeket generál. S persze a piac konszolidációja, vagyis a jelentős számú felvásárlás is kihat – főként hosszú távon – a termékpalettára.

Az online média lehetőséget kínál a termék, a gyártó, a szolgáltató, a szállító változásainak folyamatos nyomon követésére, de hogy ezt megtehessük, a kályhától kell elindulnunk. Jelen összeállításunkban a gyártóktól (fejlesztőktől) kapott információkra támaszkodva az idehaza is forgalmazott vagy éppen hazai fejlesztésű ERP-rendszerek funkcióit, működési környezetét és ajánlott felhasználási területeit térképeztük fel (az ERP-szállítókkal, az árképzéssel, a bevezetésekkel és a programok mellé kínált szolgáltatásokkal a „Hazai ERP-szállítók” cím alatt található összefoglalókból tájékozódhatnak olvasóink).

A jobb áttekinthetőség érdekében a funkciókat felosztottuk. A „Funkciók” tabellát ajánljuk kiindulási pontként, de akiket csak a táblázatok címében nevesített funkcionalitás érdekel, azoknak nem kell a teljes funkciókínálatot átlapozniuk. A „További funkciók” címszó alá elsősorban a gyakran opcionális vagy harmadik fél termékének integrálásával megoldható támogatásokat (bérügyvitel, dokumentumkezelés, BSC, stratégiai tervezés, irodai és csoportmunka-alkalmazások stb.) soroltuk.

A paletta mind a termékeket, mind azok funkcióit tekintve folyamatosan bővül, vagyis időről időre érdemes átböngészni a tabellák tartalmát. És ahogy más összeállításunk esetében is, várjuk a rendszerekkel tapasztalatot szerzett olvasóink véleményét és a táblázatban még nem szereplő termékek gyártóinak, fejlesztőinek jelentkezését is. Olvasóink jelzéseiből „véleménycikkek” születhetnek, és ha a téma megkívánja, a termékek gyártóit, szállítóit is bevonhatjuk az érdemi „eszmecserébe”.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció