Szabványosítják a mobiltelefon-szoftvereket Japánban

A négy legnagyobb japán elektronikai vállalat a mobiltelefon-szoftverek szabványosítása mellett döntött, hogy az egységesítésből eredő költségcsökkentés mellett a versenyképességet is növelni tudják - írja a Nikkei japán gazdasági napilap.

A beszámoló szerint a Sharp, a Panasonic, a Fujitsu és a NEC újgenerációs telefonjaikban kívánják alkalmazni az NTT DoCoMo animáció és zene megjelenítésére fejlesztett szoftvertét.

Az egységesített szoftverrel szállított telefonok várhatóan jövő tavasztól kerülnek piacra. A jelentősebb elektronikai vállalatok saját, egyedi fejlesztésű szoftverkörnyezetet használnak, a szabványosítás bevezetésétől viszont a fejlesztési költségek 50 százalékos csökkenését remélik.

A napilap szerint egy új mobiltelefon kifejlesztése általában egy-két évig tart, és 20-30 milliárd jenbe (42-63 milliárd forintba) kerül.

Az egységesítésben részt vevő gyártók azt remélik, hogy a helyi piacok megtartása mellett külföldi jelenlétüket is növelni tudják. A márciusban lezárult gazdasági évben a négy japán elektronikai vállalat összesen 34 millió mobiltelefon értékesített, ezeknek a készülékeknek közel a 70 százaléka japánban talált gazdát.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció