Közelíti az ötmilliárdot a mobilcsatlakozások száma világszerte

Még az idén meghaladja az ötmilliárdot a mobilcsatlakozások száma a világon. A jelenleg becsült 4,5 milliárdos szám az év végéig 12 százalékkal, várhatóan 5,1 milliárdra nő - becsli a német szövetségi információtechnológiai, távközlési és új média szakmai szervezet, a Bitkom.

A már erősen telített Európában az idén 3 százalékos növekedéssel 650 millióra nő ez a szám, a használók egyharmada a gyors UMTS technikát használja. Az UMTS-t világszerte már 800 millió felhasználó részesíti előnyben, a legtöbben Japánban, ahol 96 százalék ezt használja.

A legdinamikusabb felfutás továbbra is a fejlődő és küszöbországokban várható. Kínában az idén 13 százalékos bővülés valószínűsíthető a mobilpiacon, 844 millióra, Indiában 30 százalékos bővüléssel 680 millió mobilkészüléket várnak a szakértők.

A jövő évre a Bitkom újabb 10 százalékos növekedést vár, 5,6 milliárd mobilkapcsolatra.

Az első negyedévben 314,7 millió mobilkészüléket adtak el a gyártók szerte a világon, 17 százalékkal többet az egy évvel korábbi 269,1 milliónál, de kissé kevesebbet a karácsonnyal erősített tavalyi utolsó negyedévi 320 milliónál. A nagy növekedés elsősorban az úgynevezett okoskészülékek gyors terjedésének köszönhető az érett piacokon. Ilyen készülékekből 54,3 millió fogyott az első negyedévben, 49 százalékkal több a tavalyi első negyedévinél, piaci arányuk 17,3 százalékra nőtt 13,6 százalékról.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció