Már nem amerikai a világ legerősebb szuperszámítógépe

A kínai szuperszámítógép grafikus és hagyományos processzorokat is használ világelső számítási teljesítménye eléréséhez, a dobogón két kínai mellett csak egy amerikai gép áll.

Az új csúcstartó, a Tianhe-1A elődje hasonló néven, de „A” jelölés nélkül még Intel Xeon processzorokat és AMD Radeon HD 4870 grafikus chipeket használt, az új masina azonban már 14336 Intel Xeon processzora mellett 7168 db NVIDIA Tesla M2050 GPU-alapú gyorsítókártyát is alkalmaz. Az Nvidia számára nagy dicsőség, hogy jól menő riválisának átvehette szerepét, és kellően fényezi is grafikus magjainak tudását. A vállalat szerint a Tesla M2050 GPU chipek nélkül 50 ezernél több Intel Xeon CPU-ra lett volna szükség és 12 megawattnál is többet fogyasztana a méretre is dupla nagy szuperszámítógép. A 3 GB-nyi GDDR5 memóriával szerelt kártyák 1,5 gigahertzes processzorai 1 teraflops 32 bites pontosságú, és 515 gigaflops 64 bites pontosságú nyers számítási kapacitással bírnak.

A Linpack benchmark alapján 2507 petaflops teljesítményre képes Tianhe-1A pontos felhasználási területe természetesen ismeretlen, de nem lenne meglepő, ha a hadsereg is bejelentkezne néhány gépórára, vagy éppen géphónapra. A publikus információk alapján mindenesetre a 4 megawatt fogyasztású új csúcstartót meteorológiai, orvosi és kőolajmezőkkel kapcsolatos kutatásokhoz is használják majd. Az azonban tény, hogy a Tianhe-1A 40 százalékkal gyorsabb a korábbi amerikai bajnoknál, és háromszor sebesebb a leggyorsabb európai szuperszámítógépnél.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció