BĂșcsĂș a mĂĄsodik tĂĄrcsahangtĂłl

Idén szilveszterig végképp búcsút inthetünk a távhívások tárcsázásánál hallható második tárcsahangnak. 2010. december 31-ig fokozatosan megszƱnik a hagyományos vezetékestelefon-hálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-s nemzetközi elƑtétszám hívása után több helyen máig alkalmazott búgó hangjelzés.

A második tárcsahang bevezetését 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetƑvé válása indokolta. A helyi telefonközpontok nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-tƑl a 00 nemzetközi (külföldi) elƑtét tárcsázását követƑen egy újabb, úgynevezett második tárcsahang jelezte a belföldi, illetve nemzetközi távhívó központra történt sikeres kapcsolódást. Csak ezt követƑen kezdhette el az elƑfizetƑ betárcsázni a hívószámot.

A hagyományos, helyhez kötött vezetékestelefon-hálózatokon mindmáig fennmaradt a második tárcsahang, az újonnan létrehozott digitális hálózatok többsége esetében, mint például a kábeles, illetve mobilhálózatokon azonban ez eleve nem volt szükséges, így ott nem is alkalmazták. A hagyományos telefonközpontokban végbement technológiai fejlƑdés ma már sehol nem indokolja a távhívó elƑtétszámok után hallható (második) tárcsahang fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat annak 2010. december 31-ig történƑ megszüntetésére.

Az elektronikus hírközlƑ hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervérƑl szóló 164/2005. (VIII. 16.) kormányrendelet 1. számú melléklet 4. „Tárcsázási eljárások” címƱ pontjában foglaltak szerint a „helyhez kötött telefonhálózatokban a belföldi és nemzetközi elƑtét után a központ második tárcsahangot adhat. A második tárcsahang 2010. december 31-ig alkalmazható”. A jogszabályban foglaltaknak eleget téve, a második tárcsahangot a hagyományos vezetékes hálózatain a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC országszerte ez év végéig fokozatosan megszünteti.

A telefonkészülékek beállításait nem érinti a változás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Hírközlési és Média Biztos, valamint a három vezetékes szolgáltató ugyanakkor azt javasolják az érintetteknek, hogy ellenƑrizzék a telefonvonalon keresztül használt egyéb eszközeik (pl. betárcsázós (dial-up) modemek, faxkészülékek, telefonalközpontok, riasztóberendezések, távfelügyeleti rendszerek) beállítását, hogy azok ne várjanak feleslegesen a hívások alkalmával a 06 és 00 elƑtétek után a megszƱnƑ második tárcsahangra.

A tárcsázási eljárások a második tárcsahang megszüntetésétƑl nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobil- és kábelhálózatokból indított hívásokat. Az megszüntetéssel kapcsolatos fogyasztói kérdésekre a szolgáltatók ügyfélszolgálatain adnak választ.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł