Februárban jön a Nokia N9 mobiltelefon Intel Atom lapkával és MeeGo operációs rendszerrel

A Nokia februárban vezeti be az új N9 mobiltelefont. Az N9 érdekessége, hogy Intel Atom SoC processzoron és a MeeGo operációs rendszeren alapul. Az utóbbit az Intel és a Nokia közösen fejlesztette. Az új mobiltelefon jellemzője még a nagy felbontású, kiváló minőségű kamera. Jelenleg ez a modell a Nokia legnagyobb teljesítményű okostelefonja.

A Nokia N9 mobiltelefon 1,2 GHz-es Intel Atom SoC processzort, 12 megapixeles kamerát, 4 hüvelykes OLED képernyőt és LTE hálózat támogatást is tartalmaz. A Nokia a tervek szerint az N9-et a februári „Mobil World Congress” rendezvényen (február 14-17., Barcelona, Spanyolország) jelenti be hivatalosan.

Az még nem világos, hogy a Nokia melyik Atom alapú SoC processzort építette be az új okostelefonba, de ez valószínűleg a Moorestown lapka, amely Atom Z600 sorozat néven kapható..

A Moorestown alapú Atom Z600-sorozatú SoC lapka (kódneve: „Lincroft”) 45 nm-es CPU-t, Intel GMA 600 grafikus magot (OpenGL ES 2.0, OpenGL 2.1, OpenVG 1.1, 400 MHz), 32 bites LPDDR1/DDR2 memóriavezérlőt és video-kódoló/dekódoló áramköröket tartalmaz. Az „Intel Platform Controller Hub” MP20 (kódneve: „Langwell”) az I/O kapuk széles tartományát – vezeték nélküli hálózat, tárolók és kijelző komponensek – támogatja.

Az eredeti Atom lapkák tartalmaztak egy C6 alacsony energiafelvételi állapotot, amelyet a tervezők tovább finomítottak. Az Atom Z600 sorozatú SoC lapkák két új ultra-alacsony állapotot tartalmaznak. Ezek az állapotok a lapka energiafelvételét 100 mW környékére csökkentik. Az Intel az Atom Z600 sorozatú SoC lapkák gyártásához az új „magas-K 45 nm LP SoC” technológiát használja, amely több tranzisztort támogat. Ezek egy részét a nagyfeszültégű I/O áramkörökbe építették be.

A Z600 lapkák átlagosan >50-szer kevesebb energiát igényelnek, mint elődjeik.

A hírek szerint a Nokia N9 az első okostelefon, amely Intel Atom lapkán és Intel-Nokia MeeGo  operációs rendszeren alapul, és támogatja a 4G LTE hálózatokat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció