Watson, a nyerƑgĂ©p

EldƑlt a három napos kvízpárbaj, amelyben két kvízbajnok és a  2208 processzort mƱködtetƑ, 15 ezer milliárd bájt memóriájú IBM-gép mérkƑzött egymással. Az ember (a kettƑ közül az egyik) csak az elsƑfordulóban tudott lépést tartani "Watsonnal", a másodikban már elhúzott a számítógép, és a szerda esti utolsó fordulóban (a helyszín: Almaden Research Center San Jose, California) végképp bebiztosította gyƑzelmét: összességében 77.147 dolláros végeredménnyel, miközben két ellenfele24.000 illetve 21.600 dollárt gyƱjött. Az IBM - és a két játékos - a nyereményét jótékonyságra fordítja.

Nem tudjuk, hogy többet tud-e a számítógép, mint a két korábbi bajnok, a versenyzƑk elmondása szerint frusztrálta Ƒket, hogy hiába tudták Ƒk is a jó választ, a gép gyorsabb volt náluk.

A verseny eredménye nem is igazán az, hogy egy számítógép le tudta gyƑzni az embert egy vetélkedƑben, hiszen sok mindenben jobbak, gyorsabbak, erƑsebbek nálunk a gépek, ezért is használjuk Ƒket. 

És a hát a géptƑl függetlenül van egy részeredmény is a két ember párviadalában: Jennings revansot tudott venni Rutter-en, aki a 2005-ös bajnokok versenyén legyƑzte Ƒt.

Mint arról már hírt adtunk,  Az IBM csaknem négy éven át programoztatta a mintegy tíz hƱtƑszekrénynyi Watson számítógépét, hogy a héten végre összeereszthesse azt a kamerák elƑtt Amerika legnépszerƱbb szellemi vetélkedƑje, a Jeopardy! két legnagyobb bajnokával. Bár voltak néha megingások (egyszer vetélytársa válaszát kérdésnek értelmezte a gép, máskor Torontót amerikai városnak vélte), alapvetƑen kimagasló volt a gép "tárgyi tudása", de ezen túlmenƑen taktikussága, vagyis intelligenciája is.

A Deep Blue Kaszparov elleni sakkgyƑzelme után ez egy újabb mérföldkƑ a mesterséges intelligencia történetében: a gép kvízjátékban is felhozható a legzseniálisabb emberi elme szintjére, sƑt: afölé.  A kutatási eredményeket pedig a gazdaság, a politika,  az egészségügy - vagyis az élet minden területén - tovább lehet hasznosítani.
 

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł