Egyedülálló laboratóriumokat mutattak be az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Konferenciabeszélgetések, szekcióülések és egy különleges kiállítás segítségével mutatták be az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi projekt anyag- és élettudományi kutatásait. Az uniós támogatásból megvalósuló projekt támogatásából több mint háromnegyed milliárd forintot világszínvonalú berendezéseket működtető laboratóriumok kialakítására fordítottak.

Az egyedülálló mikroszkópok a hazai kutatók számára új kapukat nyitottak meg, a kísérleti eszközökkel ugyanis olyan tartományokat képesek vizsgálni, amelyekre eddig csak külföldi laboratóriumokban volt lehetőség. Az ünnepélyes megnyitón az interdiszciplináris kutatásokat összehangoló Nagyműszeres Kutató és Műszer Centrum megalakulását is bejelentették, melynek keretében működtetik a kutatóegyetemi projekt támogatásából az elmúlt évben üzembe helyezett pásztázó elektronmikroszkópot, transzmissziós elektronmikroszkópot, NMR-berendezést és sejtszortírozót.

A nanotechnológia, a fehérjekutatás, az immunológia, a régészet, és a földtudomány területén tett felfedezések eredményeiről a szakmai közönség a megnyitót követő konferenciabeszélgetésen, valamint tudományos szekcióüléseken is tájékozódhatott.
A délutáni laborlátogatásokon az uniós forrásból vásárolt berendezéseket is megtekinthették az érdeklődők. A pásztázó elektronmikroszkópos laboratóriumba, az NMR-laboratóriumba, a TEM-laboratóriumba és a FACS-laboratóriumba szervezett látogatások komoly érdeklődést váltottak ki a szakmai közönség körében.

A rendezvény különlegessége, hogy a kutatásokról egy rendhagyó tárlat díszletei között tájékozódhattak az érdeklődők: a Tudomány és esztétika című kiállítás az új FEI Quanta 3D kétsugaras pásztázó elektronmikroszkópjával készített képeket mutatja be. Az érdeklődők szabad szemmel láthatatlan élőlényeket, pollenszemcséket és az iskolai krétapor szerkezetét eddig soha nem látott nézőpontból is megtekinthetik.

A kiállítás képeit a tudományos vizsgálatok során készített mikroszkópi felvételek közül válogattuk. Feladatunk azonban nem a tudományos eredmények bemutatása – erre sok más fórum létezik –, hanem a képek esztétikai értékeinek láttatása, amit az eredeti fekete-fehér képek színezésével is ki akartunk emelni. A színezést tehát a fantázia szülte, és tudományos tartalmat nem hordoz” – mondta Havancsák Károly egyetemi docens, a kiállítás ötletgazdája.

Az ELTE Természettudományi Karának Gömbaulájában szervezett eseményen kiderült, a különböző tudományterületek jeles képviselői mellett az ELTE TTK hallgatói is profitálnak a pályázatból, hiszen az eszközöket oktatási célokra is felhasználják. A egyedülálló kísérleti eszközök megvásárlására az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” című, összességében hárommilliárd forint uniós forrásból megvalósult projekt keretében nyílt lehetőség. A projekt az Egyetem nyolc karának bevonásával, öt alprojektben valósul meg a reáltudományok, a bölcsészeti- és jogtudományok, a társadalomtudományok illetve a pedagógiai és pszichológiai tudományok területén, nemzetközileg elismert kutatók szakmai irányításával. A szakmai napon az öt alprojekt közül a Szubmikroszkópos anyag-és élettudományi kutatások eredményeit ismerhették meg az érdeklődők.

 
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció