Győri üvegművész a brit üvegművészeti társaság online kiállításán

Németh Hajnal Auróra győri üvegművész Pilinszky János Infinitívusz című versére komponált installációja képviseli a brit Kortárs Üvegművészeti Társaság  (Contemporary Glass Society) online kiállításán a magyar üvegművészetet.

    A brit üvegművészeti szervezet pályázatot hirdetett, s a világ minden tájáról jelentkező művészek beküldött munkái alapján választotta ki azt a 44 alkotót - köztük Németh Hajnal Aurórát - akinek művei a társaság honlapján (www.cgs.org.uk) látható online tárlaton megtekinthetőek.
    A magyar művész kompozíciójának fókuszában elhelyezett, várandós asszonyt ábrázoló torzót kilenc befőttes üveg veszi körül. Mint az alkotó az MTI-nek elmondta, az üvegekben látható, növekvő méretű embriók a fogantatástól a születésig tartó kilenc hónapra utalnak.
    A befőttes üvegek nyitottak, de be is lehet zárni őket. Lehetőségeket kínálnak, akár Pilinszky hatsorosa, amely az olvasóra hagyja a döntést: mi történhet a megfogant életekkel - fogalmazott Németh Hajnal Auróra.
    Az installációhoz tartozik egy riportsorozat is, amely kilenc különböző korú nővel készült. Ők valamennyien felolvasták a verset anélkül, hogy előzetesen kaptak volna bármiféle instrukciót, majd szóltak arról, hogy nekik mit jelentenek ezek a sorok. Noha az online tárlaton a hanganyag nem szerepel, az installáció kiállításakor végtelenítve szól, utalva az élet végtelen körforgására.
    Az installáció része annak a sorozatnak, amelynek darabjait irodalmi alkotások illusztrációjaként készítette Németh Hajnal Auróra, hogy olvasásra inspirálja a közönséget. Mint elárulta, az illusztrációkban mindig szerepel valamilyen formában üveg, hogy áttetsszen, elrejtsen, de mégis megmutasson.
    Németh Hajnal Auróra munkái februárban csoportos kiállításon Budapesten, a B55 Galériában, továbbá Győrben a Richter-teremben és a Napóleon-házban is láthatók, és már készül év végi önálló kiállítására, amelynek a győri Váczy Péter Gyűjtemény kiállítóterme ad majd helyet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció