Business Online

Lexikon A-D

Kifejezés Magyarázat
ACD Systems Az ASDSee fejlesztője
Adatbányászat Nagymennyiségű adatokban rejlő információk fél-automatikus feltárása mesterséges intelligencia algoritmusok alkalmazásával (pl. neurális hálók, szabálygenerálók, asszociációs modellek). Adatokból lekérdezésekkel, aggregálásokkal, illetve alap-statisztikai vizsgálatokkal történő információ nyerés nem tekinthető adatbányászatnak.
Adatközpont Outsourcing forma. A data center magyar megfelelője, szerver-hotelkéntis ismert. Az ide telepített szerverek számára a szolgáltató 24 órás folyamatos üzletmenetet és minden szempontból magas szintű biztonságot garantál.
Adattárház Kissé elnagyolt, de lényegretörő meghatározás szerint az adattárház egy olyan információs központ, ahol minden, a vállalat tevékenysége, iránytása szempontjából szükséges és fontos lekérdezhető adat rendelkezésre áll.
Advantest Japán lapkavizsgáló berendezés gyártó
Agilis Szoftverfejlesztők Egyesülete Az agilis szoftverfejlesztés szemléletmódjának, technikájának elterjesztését célzó egyesület. 2007-ben alakult.
Alközponti hálózat Az alközpont, valamint a mellékáramkörök és az esetleges alközponti összekötő áramkörök összessége.
Alközponti mellékállomás Telefon-alközponthoz csatlakozó telefonkészülék, amely főként az alközpont belső forgalmában vesz részt, de az alközponton keresztül kapcsolódik a közcélú telefonhálózat előfizetői központjához is.
Android-fejlesztő verseny A Google által 2007-be hirdetett programozói verseny
Anti-lop Korrupcióellenes közérdekű honlap
Áramkör Két pont között mindkét irányú átvitelet lehetővé tevő két csatorna együttese.
Áthallás A többcsatornás, vagy több fokozatú erősítő egyik csatornáján vagy fokozatán belüli elektronikus jel hangminőséget befolyásoló hatása egy másik csatornában vagy fokozatban lévő jelre nézve.
AVM GmbH Integrált DSL modemekkel felszerelt szélessávú eszközökgyíártó, 2008-tól Magyarország felé is terjeszkedik
BaaN Vállalat- és gyártásirányítást támogató rendszer, amely az azonos nevű cég felvásárlásával előbb az SSA, majd az Infor birtokába került. Az SSA Inforba történő beolvadása előtt SSA LN néven volt ismert.
Backbone Lokális hálózatokban gerincvezeték, vagy gerinchálózat, amelyik biztosítja a rá kapcsolódó alhálózatok, illetve a közvetlenül rácsatlakoztatott szerverek és más központi erőforrások kapcsolatát.
Back office A vállalatoknak, intézményeknek nem a fogyasztókkal, ügyfelekkel közvetlenül érintkező területei, az itt folyó háttértevékenység. Az ezen folyamtokat autamtizáló rendszerek összefoglaló neveként is használják.
Baidu Kína legnépszerűbb internetes keresője
Bázisállomás A mobilkommunikációban az előfizető készüléke (mint rádiós adóvevő) egy bázisállomással (mint egy másik adóvevővel) kerül először közvetlen kapcsolatba. Ez a bázisállomás közvetíti a forgalmat a mobilhálózat központjába, ami megteremti a kapcsolatot a hívó és a hívott között, akár a mobilhálózaton belül, akár azon kívül (például más mobil-, illetve vezetékes telefonhálózatba vagy külföldre). Minden bázisállomás ellát egy bizonyos területet (cellát) a mobiltelefonok által vehető rádióhullámokkal, illetve érzékeli a körzetében tartózkodó készülékek jeleit. A bázisállomás kis teljesítményű, néhányszor 10 wattos adóvevő, szemben az URH rádió- és tévéadók több százezer wattos teljesítményével. A bázisállomás jeleit tartóárbocokra vagy épületek tetejére szerelt, irányított antennák sugározzák a célterületre.
Belföldi távolsági beszélgetés A Magyarország területén különböző primer körzetekbe kapcsolt telefonállomások között megvalósuló, sikeres hívás. Díjazása II-III. díjzóna szerinti tarifával történik.
Beltéri egység Olyan jelátalakító egység, amely a televízió és egy lakáson kívül elhelyezett antenna (parabola) közé kapcsolódik. A beltéri egysgé feladata, hogy az antenna által vett, jelet a TV által fogható szabványra alakítsa át.
Bérelt vonal Kétirányú, kizárólagos használatra bérbe adott, belföldi vagy nemzetközi állandó összeköttetés, dedikált vonal, vaállaltok, intézmények belső forgalmának lebonyolításához. Több vonalból hálózat alakítzható ki. Újabban elterjedet az IP alapú összeköttetés, illetve az ezzel létrehozott virtuális magéánhálózat (VPN).
Bluetooth Vezeték nélküli rádiófrekvenciás adatátviteli technológia 2,5 GHz-es tartományban, kis távolságra, pl. mobiltelefonok és noteszgépek számára
Bridge (Híd) Berendezés, amely két logikailag azonos protokollt használó, térben és a fizikai megvalósítás szabványában elkülönülő lokális hálózat között továbbítja az információt.
Bus (busz) A számítógépes rendszer egyes elemei közötti adatátvitelre szolgáló több, párhuzamosan futó vezetékből álló rendszer, amelyre a számítógépes rendszer elemei speciális áramkörökön keresztül csatlakoznak. A számítógépes videó szempontjából a busz által biztosított adatátviteli gyorsaság a leglényegesebb.
Cella A mobil-bázisállomás által ellátott területet cellának nevezik. A mozgás közben is zavartalan kommunikációhoz az szükséges, hogy ezek a cellák hézagmentesen (sőt a gyakorlatban inkább némi átfedéssel) takarják be a földrajzi területet. Optimális esetben a cellák a méhek hatszögű építményeihez hasonlítanának, de a gyakorlatban ez ritkán alkalmazható. A cellák méretét és formáját befolyásolják a földrajzi viszonyok, a terepakadályok, a várható forgalom stb. Gyéren lakott területen, például az Alföldön egy bázisállomás több (vagy több tíz) kilométeres körzetet is kiszolgálhat, míg egy bevásárlóközpont vagy egy metróvonal több kisebb cellára oszlik. Ennek megfelelően ismeretes a makrocella (külvárosi környezetben), a mikrocella (városi környezetben) és a pikocella (épületen belül) kifejezés.
Cisco Navigátor díj A díjjal a Cisco az innovációban rejlő lehetőségeket a hatékonysági és gazdaságossági szempontokkal egyesítő hazai válllatok tevékenységét ismeri el.
CMMI ML2 A követelménykezelés, a projekttervezés, a projekt-követés és irányítás, az alvállalkozói és beszállítói megállapodások kezelése, a folyamat és termék minőségbiztosítás, a mérés és analízis, valamint a konfigurációkezelés folyamat területeket magában foglaló, speciálisan szoftverfejlesztő cégek számára kidolgozott nemzetközi minősítés.
Codec Kódoló és dekódoló egység (coder/decoder)
Core business A vállalat fő bevételi forrását jelentő tevékenység
Csillagpontos hálózat "Olyan kábeltévés hálózat, ahol egy leágazási helyről több házbekötő kábel indul ki, szemben a soros hálózattal, ahol egymásra fűzik fel a végpontokat. A csillagpontos kivitelezés még szemléletesebb soklakásos házhálózat esetén, amikor valahol a ház fizikai középpontjában helyezik el a házerősítőt az elosztókkal és a csomagszűrőkkel együtt, és minden előfizetőhöz innen indul ki a lakáskábel.
Csomópont (node) Átviteli utak kapcsolódási pontja, az összekapcsolás és rákapcsolás feltételeivel együtt.
Data center Outsourcing forma. Magyar megfelelője az adatközpont, vagy szerver-hotel. Az ide telepített szerverek számára a szolgáltató 24 órás folyamatos üzletmenetet és minden szempontból magas szintű biztonságot garantál.
Digitális szakadék Az információtechnológiák társadalmi hatása. Az információs és hagyományos társadalmak, illetve az információs társadalmon belüli elektronizáció mértéke közötti, az országok, gazdaságok, társadalmak együttműködésére is jelentős negatív hatással bíró nagyságrendi eltérések.
Dokumentum menedzsment Irat-, dokumentumkezelési folyamatot támogató rendszer
Duplex (átvitel) Olyan üzemmódra vonatkozó vagy azt jelölő fogalom, amely szerint az információ - két pont között - bármely irányban egyidejűleg átvihető.