Business Online

Lexikon O-R

Kifejezés Magyarázat
Off-shoring A kiszervezett szolgáltatásokat a megbízó országán kívüli régióból (országból) biztosítja a szolgáltató.
On demond Használati alapon fizetett informatikai szolgáltatás
On-shoring A kiszervezett szolgáltatásokat a megbízó országán belül nyújtja a szolgáltató.
OpenSocial Foundation A társaságiháló-portálok egységes és nyílt szoftver­platform­jának létrehozását célul tűző, 2008. márciusában létrehozott alapítvány. Tagjai a Google, a MySpace, és a Yahoo.
Oracle Partner Academy Oracle partnerek szakértelmének fejlesztését célzó oktatási központ. Célzott, gyors és költséghatékony rendszerbevezetési képzést biztosít a kulcsfontosságú Oracle technológiák, különösen az Oracle alkalmazások területén.
Outsourcer Olyan szolgáltató cég, amelyhez a cégek kiszervezik az alaptevékenységüktől távol eső, de a működésükhöz szükséges üzleti folyamatokat, majd szolgáltatás szerződésben megatározott feltételek mellett, szolgáltatásként "vásárolják" azt vissza. A kifejezést fordítva is alkalmazzák, ilyenkor épp a kiszervező, szolgátatás vásárlóként fellép őcéget értik alatta.
Outsourcing Más néven kihelyezés, kiszervezés. Hosszű távú, eredményorientált kapcsolat kialakítása olyan tevékenység ellátására, ami hagyományosan vállalaton belüli feladat (volt).
oway.hu Vállalkozásorientált közösségi portál. Fejlesztője és elindítója a c-enter Kft.
Összekapcsolás Egymással együttműködni képes távközlőhálózatok összekötése.
Összeköttetés (távközlési) Áramkörök, kapcsolóeszközök és más funkcionális egységek időleges összekapcsolása a távközlőhálózat két vagy több pontja közötti információátvitel céljából.
PDCA Alkalmazásfejlesztési életciklus folyamat
Pénzportál Internetes pénzügyi-oktatás portál
PeopleSoft Az Oracle által felvásárlásárolt üzleti alkalmazásfejlesztő cég, a hazai piacon korábban nem volt képviselete, így nálunk termékei kevésbé ismertek.
Pikocella Cellának nevezik a mobilkommunikációban az egy mobil-bázisállomás által ellátott területet. A cellák azonban a kiszolgálandó forgalomtól és a környezeti viszonyoktól függően eltérő méretűek lehetnek. A pikocellákat kis körzetben, épületen belül alkalmazzák, ahol egy bázisállomás alig néhányszor tíz méteres körzetet szolgál ki. Létezik még makrocella (külvárosi környezetben) és mikrocella (városi környezetben).
Ping Program, amivel ellenőrizhető, hogy működik-e hálózaton egy adott távoli gép felé a kapcsolat és milyen sebességgel; a ping adatcsomagokat küld a célgépnek és választ kér rájuk.
Pixel (Picture Element) Képpont, a képek legkisebb alkotóeleme. A fekete-fehér technikában egy, a színes technikában három (kék, zöld, piros) pont szükséges egyetlen pixel megalkotásához.
Plug & Play Dugd be és használd: automatikus hardverfelismerés és -konfigurálás. Olyan periféria, bővítőkártya, illetve alkatrész, melyet a számítógépbe helyezve vagy ahhoz csatlakoztatva annak felismerése, konfigurálása és a szükséges vezérlőprogramok telepítése automatikusan megtörténik.
Primer körzet Az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről szóló 164/2005. (VIII. 16.) kormányrendelet által meghatározott terület. Általában egy azonos telefonos körzetszámot viselő terület.
Primer körzeti hálózat Egy, a struktúraterv által meghatározott primer körzet belső hálózata. Általában több helyi hálózatból, a helyi központokat a primer központtal, valamint egymással összekötő körzeti áramkörökből és a primer központból áll.
Primer központ Egy primer körzet legfőbb központja, amelyhez a helyi központok (azokon keresztül a felhasználók), valamint a gerinchálózat helyközi áramkörei csatlakoznak. Feladata a körzeten belüli helyi hálózatok közötti tranzitforgalom, valamint a körzetből kimenő, illetve oda érkező forgalom lebonyolítása.
ProServer EnterNet cégcsoport tagja. Szerverterem üzemeltető
Redundancia A kommunikációban (jelfolyamban) meglévő ismétlődés, felesleges, újabb információt nem adó elem, amely nélkül azonban a megértés esetenként nehezebbé válna.
Renszerintegráció Leggyakrabban összetett informatikai rendszerek, hardver/szoftver variációk és alkalmazások bevezetésére, egymással és a meglévő informatikával való összehangolását értik alatta.
RF-sugárzás A rádiófrekvenciás sugárzást a bázisállomások által kibocsátott és más, hasonló rádiófrekvenciás, illetve mikrohullámú sugárzásokkal együtt kezelik. A szabályozások így általában az adott frekvenciájú rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásra vonatkoznak, és értelemszerűen érvényesek a bázisállomások mellett a rádió- és tévéadókra is. Magyarországon a 63/2004. (VII. 26.) EszCsM-rendelet - az EU ajánlását elfogadva - határozta meg a 0 Hz - 300 GHz frekvenciájú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó új egészségügyi határértékeit.
Roaming A roaming (barangolás) kifejezést általában arra a helyzetre használják, amikor egy mobil-előfizető külföldön valamelyik ottani szolgáltató hálózatát veszi igénybe a telefonhívások lebonyolításához. A nemzetközi roaming lehetőségének alapja a kétoldalú megállapodás, amelyet a szolgáltatók kötnek egymással, és amely egymás hálózatának kölcsönös igénybevételét szabályozza. Esetenként vagy átmenetileg belföldi romaing is előfordulhat, például ha egy új szolgáltató a saját hálózatának kiépüléséig más szolgáltató infrastruktúráját veszi igénybe. (Például a Vodafone sokáig használta a Pannon GSM hálózatát.) Bizonyos esetekben a szabályozó hatóság kötelezheti is erre a szolgáltatókat. Mivel az UMTS-nél nem jelent meg új társaság, erre aligha lesz szükség.
Router Útkiválasztó: A számítógép-hálózatokban egy forgalomirányítást végző eszköz, amely két vagy több azonos protokollt használó, térben elkülönülő lokális hálózat között a megfelelő helyre továbbítja az információt.