H√ļsz √©ves a WiFi - j√∂n a WiFi 6

20 éve indult világhódító útjára a Wi-Fi, amit joggal nevezhetünk az elmúlt évtizedek egyik legnépszerŇĪbb technológiájának. Éppúgy az életünk része lett, mint a mobiltelefónia és a mobil internet. Az IoT térnyerésével és az 5G bevezetésével párhuzamosan elérkezett a Wi-Fi 6 ideje is. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentŇĎsen javult, ami lehetŇĎvé teszi a közel valós idejŇĪ használatot.

Manapság a digitalizáció, a mobilitás és az IoT a legdivatosabb kifejezések közé tartoznak, ezek hátterében pedig minden esetben a konnektivitás áll, amelynek révén emberek és eszközök kapcsolódnak egymáshoz a hálózatokon keresztül. A Cisco elŇĎrejelzése szerint 2022-re az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen. 3 év múlva pedig már 28 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, amelyek közül számos berendezés (robotok, gyártósorok, orvosi és oktatási eszköz) vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikál majd. 
 
A Gartner jelentése azt vetíti elŇĎre, hogy 2020-ra az új IoT projektek 80%-a mobilnetre vagy vezeték nélküli hálózatokra épül majd. Ennek fényében jól érthetŇĎ, hogy miért van szükség egy újragondolt vezeték nélküli szabványra, amely jobban igazodik a jelen és a jövŇĎ kihívásaihoz. 
 
A Wi-Fi 6 üzleti hatása
 
„Az új szabvány megjelenését elsŇĎ lépésben a B2B területen várjuk, illetve itt hoz fontos újításokat” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezetŇĎ igazgatója. „Többek között automatizált üzemcsarnokokban, a logisztikai iparágban, illetve az önvezetŇĎ jármŇĪveknél fogunk vele találkozni. Egyszerre nagyszámú felhasználót képes kiszolgálni, ezért a technológia ideális a nagy befogadóképességŇĪ sport- és kulturális létesítmények, események esetében is. A rendkívül alacsony késleltetés miatt pedig az AR/VR-hoz kapcsolódóan, illetve az egészségügyben is új lehetŇĎségeket nyit.”
 
 
Az internet indulása óta minden hálózati sebességhez köthetŇĎ ugrásnak komoly hatása volt a technológiai innovációra: a 4G megjelenése az okostelefonok forradalmát hozta el, az 5G és a Wi-Fi 6 pedig az üzleti életet fogja átformálni. A Cisco szakemberei szerint a két utóbbi technológia együtt fog megjelenni a felhasználók életében, és nem kizárják, hanem kiegészítik egymást. 
 
Egy kis WiFi történelem
 
1999-ben egy fél tucat technológiai cég, köztük a késŇĎbb a Cisco által felvásárolt Aironet, létrehozták a Wireless Ethernet Compatibility Alliance szervezetet. InnentŇĎl számítjuk a vezeték nélküli hálózatok születését.
 
A hivatalos Wi-Fi logóval ellátott megoldások egységesen az IEEE 802.11-es adatátviteli szabványnak megfelelŇĎen mŇĪködnek. Ezek a termékek a Wi-Fi Alliance hitelesítését viselik, amely garantálja a különféle vezeték nélküli eszközök kompatibilitását. Emellett a hálózati eszközök gyártói is sokat tettek a kompatibilitás érdekében. 2001-ben indult a Cisco Compatible eXtensions ingyenes licensz programja, amely lehetŇĎvé tette más szolgáltatók Wi-Fi termékeinek alkalmazását a Cisco vezeték nélküli hálózatokon, változatlanul magas biztonság mellett.
 
A Wi-Fi technológia késŇĎbbi fejlesztései között szerepelt az interferencia kezelése és az adatátvitel stabilitásának növelése. Ezt a törekvést támogatja a Cisco által fejlesztett Flexible Radio Assignment , valamint a Cisco CleanAir. Ez utóbbi képes azonosítani, illetve diagramokon és térképes nézetben ábrázolni a rádióinterferenciát, meghatározni a probléma forrását és más, kevésbé zsúfolt csatornákra terelni a felhasználókat.
 
A jelen kihívásai és a jövŇĎ lehetŇĎségei
 
A vezeték nélküli technológia egyik legelterjedtebb üzleti alkalmazása az irodai Wi-Fi. A dolgozók szabadon mozoghatnak az irodaterekben és bárhonnan hozzáférhetnek a munkavégzéshez szükséges erŇĎforrásokhoz. Egyre népszerŇĪbbek a WiFi alapú elemzések és lokációs szolgáltatások is. Az IoT elterjedésével a WiFi a mezŇĎgazdaságtól a gyártósorokig mindenütt megjelenik. 
 
„A kecsegtetŇĎ üzleti lehetŇĎségek és széleskörŇĪ felhasználási területek mellett azonban minden piaci szereplŇĎnek szem elŇĎtt kell tartania, hogy az IT csapatok munkáját rendkívül megnehezíti majd az eddigieknél lényegesen nagyobb összetettség, amit a rengeteg hálózatra kapcsolódó eszköz eredményez. A hatékony munkához tehát újra kell gondolni az IT architektúrákat – a hálózatok talán még sosem voltak ilyen fontosak, és sosem voltak még ekkora terhelés alatt” – tette hozzá Dalos Ottó. 
 
A hálózati architektúrák újragondolását jelentŇĎs részben éppen a vezeték nélküli kapcsolatok ugrásszerŇĪ növekedése teszi szükségessé. Ugyanakkor ma már rendelkezésre állnak olyan új technológiák, amik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás révén segítik az üzemeltetŇĎk munkáját. A Cisco DNA Assurance például automatizálja a hibakeresést. Elemzi a hálózat egészérŇĎl begyŇĪjtött adatokat és azokat grafikus formában feldolgozza. Javaslatokat tesz a hibaelhárításra, illetve a hálózati teljesítmény optimalizálására. 
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció