Ismét våltozik a NAV online adatszolgåltatåsi kötelezettség

2021. január 1-jétƑl a cégeknek és az egyéni vállalkozóknak már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is jelenteni kell a NAV-nak, ami újabb lökést adhat az online számlázásra való átállásnak. A K&H tapasztalatai alapján a július 1-jén érvénybe lépƑ online adatszolgáltatási kötelezettségre a kkv-k többsége fel volt készülve - mivel 57 százalékuk ezt megelƑzƑen is rendelkezett online számlázó programmal. A Számlázz.hu autokassza szolgáltatással eddig több mint 2,7 ezer K&H ügyfél szinkronizálta bankszámláját, de a jövƑ évi változás hatására várhatóan még többen használják majd ki az online számlázás és az online bankolás összekapcsolása nyújtotta elƑnyöket.

Új határidƑ közeleg a kis- és középvállalkozások számára az online adatszolgáltatás terén. Amíg július 1-jétƑl kizárólag az adószámos magánszemélyek, egyéni vállalkozók és vállalkozások számára kiállított számlákat kellett a NAV-hoz beküldeni, addig 2021. január 1-jétƑl már minden magánszemélynek kiállított számlát is jelenteni kell az adóhatóságnak. „A szabályozás arra ösztönözte a kkv-kat, hogy online számlázó programot alkalmazzanak, mivel így egyszerƱbb megfelelni az elƑírásnak, ezért a legutóbbi K&H kkv bizalmi index kutatásban megvizsgáltuk, hogy mit tapasztaltak az érintett cégek az átállással és az online számlázó programok használatával kapcsolatban” – mondta el Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetƑje. 

 

 

Könnyen vették az akadályokat a kkv-k 

A cégek nagy részének nem okozott különösebb változást a július 1-jétƑl életbe lépƑ kötelezettség, ugyanis a kutatásban részt vevƑ vállalkozások több mint fele (57 százalék) már a szabályozást megelƑzƑen is rendelkezett online számlázó programmal, és csupán ötbƑl egy kkv (19 százalék) tért át az online számlázásra, kifejezetten a törvényváltozás miatt. A válaszadók 11 százaléka viszont továbbra sem használja ezt az eszközt, és csak online adatot szolgáltat a NAV felé.  

 

A NAV online regisztráció kapcsán sem akadt komolyabb problémája a vállalkozóknak, csak minden ötödik válaszadó jelezte (21 százalék), hogy körülményes volt számára a regisztráció folyamata. Az új adatszolgáltatási elƑírás a kkv-kra inkább pozitív hatást gyakorolt. Majdnem harmaduk (27 százalék) szerint az online számlázással ellenƑrizhetƑbbé váltak a partnerektƑl befogadott számlák, 21 százalékuk szerint pedig egyszerƱbbé és gyorsabbá vált a számlázás folyamata. A negatív hatásokra vonatkozóan a legtöbben a megnövekedett adminisztratív terheket említették (20 százalék).

 

 

Tovább nƑhet a digitális megoldások népszerƱsége  

„A kötelezƑ NAV adatszolgáltatás kapcsán fokozott érdeklƑdést tapasztaltunk a kkv-k részérƑl az online számlázás iránt. Ezt jól szemlélteti, hogy már több mint 2,7 ezer vállalkozói ügyfelünk, több mint fél millió számláját szinkronizálta a Számlázz.hu autokassza szolgáltatással. A bankszámla és a számlázó program összekapcsolása által, a bejövƑ átutalások és a kiállított számlák párosítása automatikusan megtörténik és jelentƑsen lecsökken az adminisztrációval töltött idƑ. Így ezen ügyfeleink már maximálisan ki tudják használni az online számlázás és bankolás elƑnyeit. Arra számítunk ezért, hogy a jövƑ januártól érvénybe lépƑ szabályozás további lökést adhat ennek a digitalizációs folyamatnak” – foglalta össze a tapasztalatokat Kökény Roland. Az adatszolgáltatásra felkészülni még mindig nem késƑ, ugyanis az adóhatóság 2021. március 31-ig szankciómentes idƑszakot biztosít az érintetteknek az átállásra.

 

Változások jönnek az online kasszával rendelkezƑk számára is

Az online kasszával rendelkezƑ kereskedƑknek azonban nem sok idejük maradt arra, hogy eleget tegyenek a 2021. január 1-jétƑl életbe lépƑ szabályozásnak, miszerint kötelezƑ elektronikus fizetési módot is - POS terminálon keresztüli vásárlást vagy azonnali forintátutalást - lehetƑvé tenni a vevƑk számára. „Az intézkedésnek számos pozitív hozadéka lehet, például a vásárlás gördülékenyebbé, gyorsabbá válhat, elkerülhetƑ a sorban állás és a készpénz érintése, ami a járvány következtében kifejezetten fontossá vált” – tette hozzá a szakember.  Ugyanakkor a változás nem csak a vevƑket és a kereskedƑket érintheti pozitívan, hanem piaci bƑvülést is jelenthet. Az MNB jelentése alapján ugyanis 2019 végén mintegy 66 ezer online kassza mellett nem állt még rendelkezésre bankkártyás fizetés. Így nem meglepƑ, hogy a K&H ügyfélkörében a törvényjavaslat júniusi elfogadása után nagyobb dinamikával, 7 százalékkal növekedett az értékesített POS terminálok száma. 

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł