Papírrepülő-világbajnoki selejtező a Széchenyi István Egyetemen

A Red Bull Paper Wings, vagyis a papírrepülő-világbajnokság három magyarországi selejtezőjének egyetlen vidéki fordulóját Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezték meg. Az április 10-i döntőbe kategóriánként öt versenyző került. A legtávolabb jutó repülő megközelítette a 30 métert, míg a legtovább a levegőben maradó közel 11 másodperc után ereszkedett a földre.

A Red Bull Paper Wings papírrepülő-világbajnokságot 2006-ban hirdették meg először a szervezők, népszerűsége azóta is töretlen. Az eseményen hihetetlen teljesítményeknek lehetnek szemtanúi az érdeklődők, a 2019-es vb világdöntőjében például a leghosszabb repült táv meghaladta az 56 métert, de a világrekord ennél is több, közel 70 méter. Két évvel ezelőtt a leghosszabb levegőben töltött idő kategóriáját 13,33 másodperccel nyerte a győztes versenyző.

 

75-en hajították el repülőjüket a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A 2022-es Red Bull Paper Wings egyetlen nem fővárosi helyszíne a Széchenyi István Egyetem győri kampuszán lévő Győr Városi Egyetemi Csarnok volt, ahol két kategóriában összesen 75 versenyző szállt ringbe. „Magyarországon 2015-ben rendeztek utoljára selejtezőt a versenysorozatban. Az idén hatvan ország részvételével zajlik a nemzetközi megmérettetés. A győri versenyen két kategóriában küzdhettek meg a jelentkezők, így az érdeklődők láthatták a legmesszebb szálló és a legtovább levegőben maradó papírgépeket is” – mondta el kérdésünkre Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa. Hozzátette, a harmadik, úgynevezett Aerobatics kategória egy online, Tik-Tokon zajló verseny, amely a legkreatívabb és legakrobatikusabb módon eldobott papírrepülők kategóriája. 

 

Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A háromállomásos magyarországi selejtezősorozat offline kategóriáinak öt-öt legjobbja az április 10-i, budapesti nemzeti döntőbe jut. A finálé első helyezettjei képviselhetik majd hazánkat a világdöntőben, amit az ikonikus salzburgi Hangar-7-ben rendeznek idén májusban” – tudtuk meg Molnár Virágtól, aki azt is elárulta, hogy a Széchenyi István Egyetem műszaki területeken tanuló hallgatói számára előny lehet a mérnöki előismeret, de ma már számos segédanyag lelhető fel az interneten, amely megfelelő alapokat ad a tökéletes papírrepülő meghajtogatásához.

 

Többféle technikával készültek a papírrepülők. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A győri selejtező indulói nagy gonddal láttak hozzá a repülők elkészítéséhez, majd néhány próbadobás után élesben is letesztelték az alkotások röpképességét. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a legjobbak megközelítették a harminc méteres távolságot, és olyan is volt, akinek a „gépe” meghaladta a tíz másodperces levegőben töltött időt.

 

Leghosszabb repült táv:

1. 27,94 m Lájer Tamás

2. 26,60 m Tornyossy László

3. 25,91 m Aschenbrenner András

4. 25,41 m Sinkó Tamás

5. 24,54 m Maczkó Márton

 

Leghosszabb levegőben töltött idő:

1. 10,49 mp Sinkó Tamás

2. 9,51 mp Szabó Barnabás

3. 9,39 mp Pál Marcell

4. 8,93 mp Kiss Tibor

5. 8,10 mp Győri Gergely

 

Ők készülhetnek az országos döntőre.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció