Okos tippek az utazĂĄshoz: Ă­gy segĂ­tenek az online lehetƑsĂ©gek

A gyakran utazó, rutinos okostelefon-használók egy mobiltelefon segítségével elintézhetnek mindent, ami a tökéletes nyaraláshoz szükséges: szállást foglalnak, repülƑgép- vagy vonatjegyet vásárolnak vagy sorban állás nélkül szerzik be belépƑjegyüket múzeumba, kiállításra, sporteseményre, színházba vagy a strandra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyƱjtötte a leghasznosabb tudnivalókat a www.netrefel.hu oldalon.

 

Szállás

A szállásfoglalást legegyszerƱbben interneten keresztül, online érdemes intézni. Sokszor a legkedvezƑbb árajánlat nem is az adott hotel weblapján található, hanem akár egy akciós oldalon vagy kifejezetten az utazásra specializálódott portálokon. Mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni – többek között – a fizetési módot, a különadókat, az étkezést vagy épp a lemondási feltételeket illetƑen.

 

 

RepülƑ

Az már megszokott, hogy a légitársaságoknál nemcsak a reptéren lehet becsekkolni a járatokra, hanem elƑre, az interneten is elvégezhetƑ a bejelentkezési folyamat, a beszállókártya pedig akár ki is nyomtatható. SƑt! A papíralapú ügyintézést elfelejtve, a legtöbb légitársaságnál elérhetƑ applikáció segítségével elvégezhetƑ az utasfelvétel is mobiltelefonról. Ebben az esetben a beszállókártya QR-kód formájában már ott van a telefonon.

 

 

Vonat

„Jajj, csak le ne késsem a vonatot!”, „Jajj, még jegyet kell vennem!” – ismerƑs problémák? Ezeket az aggodalmakat tudja kiküszöbölni az online jegyvásárlás, hazai viszonylatban a MÁV applikációja. A vonatjegy kényelmesen megvásárolható online – akár mobiltelefonról is – a belföldi vagy az átszállás nélkül elérhetƑ, népszerƱ külföldi célpontokra. Ráadásul online vásárlás esetén a pénztári árhoz képest 10 százalék kedvezmény is igénybe vehetƑ. EgyszerƱ és kényelmes, ráadásul, ha az utazás mégsem történik meg, a jegyár visszatérítése is megoldható online. Ugyanez a szolgáltatás a buszokon itthon még nem használható, de külföldön sok helyen már jól mƱködik.

 

BelépƑjegyek

Rendkívül fárasztó dolog a tƱzƑ napon araszolni egy turistalátványosság jegypénztára felé. Sok esetben az online jegyvásárlók a belépésnél elƑnyt élveznek, illetve a népszerƱ helyeken sem kell aggódni a bejutás miatt, ha már ott van a telefonon – az általában idƑkapuban érvényes – jegy. A múzeumok ráadásul online is sok lehetƑséget nyújtanak. A Covid-19 világjárvány idején kifejlesztett virtuális séták és tárlatvezetések sok helyen megmaradtak. Így érdemes akár online megtekinteni a SzépmƱvészeti Múzeum virtuális kiállításait vagy nézelƑdni a Magyar MezƑgazdasági Múzeum és Könyvtár vajdahunyadvári épületében. Hasznos lehet online jegyet vásárolni koncertre, színházba vagy akár sporteseményre is.

 

Evés, ivás, beszélgetés

A legtöbb étteremnél saját online foglalási rendszer mƱködik, de akadnak olyan vendéglátóegységek, akik e-mail vagy közösségi médiás elérhetƑséget adnak meg, ahova viszont – többnyire – egy órán belül megérkezik a visszaigazolás. Másik hasznos segítség – fƑleg külföldi utazás esetében – a fordító appok használata. A nagy klasszikus a Google Translate. Az alkalmazás több mint száz nyelven „tud”, ingyenes és gyakorlatilag minden típusú eszközzel kompatibilis. De hasonlóan hasznos program az iTranslate, amely kilencven nyelvrƑl és nyelvre fordít, de a Triplingo appot és a Voice Translator Free-t is könnyƱ kiismerni és használni.

 

FƑ a kikapcsolódás

A nyaralás alatt a legtöbben pihenni szeretnének. Ha a telefon a kezünkben van, óhatatlanul ránézünk az e-mailekre, a hírekre, de akár a közösségi média is megzavarhatja a nyugalmunkat. Ezeknél már indulás elƑtt kikapcsolhatjuk az értesítéseket, sƑt egyes applikációkat le is lehet zárni. 

képek: netrefel.hu

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł