V√©dŇĎp√°nc√©lt minden kont√©nerre!

A vállalatok közel kétharmada használ konténereket, és a technológia népszerŇĪsége folyamatosan nŇĎ. Ezzel együtt azonban a kiberbŇĪnözŇĎk is egyre több figyelmet szentelnek a konténerizált alkalmazások sebezhetŇĎségeinek kihasználásának. A SUSE szerint ezért a szervezeteknek nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a konténerek biztonságára, ebben pedig nyílt forráskódú megoldásokkal nyújt hatékony segítséget az átfogó védelem kialakításához. 

A Forrester felmérése alapján 2020-ban az észak-amerikai vállalatok 63 százalékánál már alkalmaztak konténereket, vagy folyamatban volt a bevezetésük, míg az európai országokban ugyanez az arány 59 százalék volt, amit azóta csak tovább nŇĎtt. 

 

A vállalatok ugyanis egyre szélesebb körben vesznek igénybe konténertechnológiát, és konténerbe csomagolva futtatják a programokat, így ugyanis egyszerŇĪbb számukra az alkalmazások fejlesztése és hordozása. A konténerek a legacy alkalmazások modernizálásához is hatékony támogatást nyújtanak, ami kulcsfontosságú az agilis mŇĪködéshez, hogy a szervezetek lépést tudjanak tartani a piaci versennyel és a technológia fejlŇĎdésével.

 

 

NépszerŇĪ, de biztonságos is?

Nem csupán a vállalatok érdeklŇĎdése nŇĎ a konténerek iránt, de a kiberbŇĪnözŇĎké is. A Forrester szerint évek óta az alkalmazások számítanak a leggyengébb láncszemnek a vállalatoknál. A kiberbŇĪnözŇĎk a legtöbb esetben ezeken keresztül tudnak behatolni a cégek rendszereibe azáltal, hogy kihasználják a sebezhetŇĎségeket az alkalmazásokban vagy a konténer image-ekben. Ezért a SUSE szakértŇĎi szerint a biztonsági csapatoknak érdemes felkészülniük arra, hogy a cégeknél konténertechnológiát fognak használni sok projektben, új megoldások bevezetésénél és a meglévŇĎk modernizálásánál is.

 

A Forrester is azt tapasztalja, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a konténerek biztonságára: az elemzŇĎ 24,8 százalékos összetett éves növekedési rátát vár a konténerbiztonsági megoldások piacán a 2020-tól 2025-ig terjedŇĎ idŇĎszakban. Szerencsére már jól használható megoldások érhetŇĎk el a konténerek biztonságának fenntartásához, és a SUSE-nak köszönhetŇĎen ezek most még könnyebben hozzáférhetŇĎk. 

 

Nyílt forráskódú védelem

A SUSE ugyanis tavaly felvásárolta a NeuVector nevŇĪ vállalatot, amelynek megoldása teljes körŇĪ, végponttól végpontig terjedŇĎ biztonságot kínál konténeres környezetben. Ez egy zárt forráskódú szoftver volt, ám az open source szoftverek mellett elkötelezett SUSE a többi termékéhez hasonlóan nemrég a NeuVector forráskódját is nyílttá tette. Így a közösség hozzáfér, és a vállalatok nagyobb biztonsággal használhatják a konténereket. Akinek pedig szüksége van rá, az professzionális, vállalati szintŇĪ támogatást is kap a SUSE-tól a konténerek védelméhez.

 

A NeuVector képes kezelni a sebezhetŇĎségeket a konténeres környezetekben, illetve a nulladik napi sérülékenységekkel és a belsŇĎ fenyegetésekkel szemben is védelmet nyújt. EgyüttmŇĪködik a Kubernetesszel és a fŇĎbb konténerfelügyeleti platformokkal, köztük a Red Hat OpenShift, a VMWare Tanzu, a Google GKE, az Amazon EKS és a Microsoft Azure AKS megoldásokkal. Természetesen jól integrálható a piacvezetŇĎ SUSE Rancher konténermenedzsment-eszközökkel is, így azok a szervezetek, amelyek a SUSE Rancherrel kezelik konténereiket, mindössze néhány kattintással átfogó védelmet alakíthatnak ki a NeuVectorral a teljes Kubernetes környezetben. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció