100%-ban hidrogĂ©nnel ĂŒzemeltetett Ăștvonalon jĂĄr a Coradia iLint

Az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális vezetƑje bejelentette, hogy a világ elsƑ hidrogénvonata, a Coradia iLint újabb történelmi mérföldkƑhöz érkezett az alsó-szászországi Bremervörde városában. 

A vonat mostantól a világ elsƑ, 100%-ban hidrogénnel mƱködƑ vonatútvonalán közlekedik utasforgalomban. A regionális vonat csak gƑzt és kondenzvizet bocsát ki, miközben alacsony zajszint mellett üzemel. A 14 üzemanyagcellás meghajtású jármƱ a Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) tulajdonában van. Az LNVG már 2012-ben elkezdte keresni a dízelüzemƱ vonatok alternatíváit, és ezzel lendületet adott a vonatok németországi fejlesztésének. A világpremier további projektpartnerei az Elbe-Weser vasúti és közlekedési vállalat (evb) és a Linde gáz- és gépipari vállalat.

 

 

"A kibocsátásmentes mobilitás a fenntartható jövƑ biztosításának egyik legfontosabb célja, és az Alstom egyértelmƱ kitƱzése, hogy világelsƑ legyen a vasúti alternatív meghajtási rendszerek terén. A világ elsƑ hidrogénvonata, a Coradia iLint a legmodernebb technológiával kombinált zöld mobilitás iránti egyértelmƱ elkötelezettségünket mutatja. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a technológiát egy világpremier keretében, nagyszerƱ partnereinkkel együtt sorozatüzembe állíthatjuk" – mondta Henri Poupart-Lafarge, az Alstom vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. 

 

A Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude közötti útvonalon az evb az LNVG megbízásából 14 hidrogénüzemƱ Alstom regionális vonatot üzemeltet majd, amelyek fokozatosan felváltják a 15 dízelvonatot. Ezeket minden nap, éjjel-nappal a Linde hidrogéntöltƑ állomáson tankolják majd. Az 1000 kilométeres hatótávolságnak köszönhetƑen az Alstom Coradia iLint típusú, emissziómentes üzemƱ modelljei egész nap egyetlen hidrogéntartállyal tudnak közlekedni az evb hálózatán. 2018 szeptemberében egy közel két évig tartó sikeres próbaüzem zárult le két elƑszériás szerelvény segítségével.

 

 

Számos ország számos villamosítási projektje ellenére az európai vasúthálózat jelentƑs része hosszú távon nem lesz villamosított. Sok országban még mindig számos dízelüzemƱ vonat van forgalomban, Németországban például több mint 4000 darab. 

 

Az Alstom jelenleg négy szerzƑdést kötött hidrogén üzemanyagcellás regionális vonatokra. Az elsƑ 14 Coradia iLint vonatra vonatkozik a németországi Alsó-Szászország régióban, a második pedig 27 Coradia iLint vonatra a frankfurti metropoliszban. A harmadik szerzƑdés Olaszországban köttetett, ahol az Alstom 6 Coradia Stream hidrogénvonatot épít Lombardia régióban – további 8 vonatra szóló opcióval –, míg a negyedik szerzƑdés Franciaországból való, 12 Coradia Polyvalent hidrogénvonatra, amelyeket négy különbözƑ francia régióban osztanak szét. A Coradia iLint-et sikeresen tesztelték többek között Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban és Svédországban is.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł