P√°r nap m√ļlva jelentŇĎsen n√∂veli 5G-s lefedetts√©g√©t a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétŇĎl Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhetŇĎ. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetŇĎvé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

A Magyar Telekom idén is folytatta több éves hálózatmodernizációs programját, amelynek célja a korszerŇĪsítés, a szolgáltatásminŇĎség fenntartása és fejlesztése, valamint a kapacitásnövelés az ügyfelek hang- és adatforgalmi igényeinek folyamatos növekedésének megfelelŇĎen. 

 

Az átfogó program részeként a mobilkommunikációs bázisállomások korszerŇĪsítése nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és mŇĪködéséhez szükséges infrastruktúrát is magába foglalja. Már önmagában ezen berendezések modern eszközre cserélése is többletkapacitást teremt, amely a korszerŇĪ készülékek által kihasználható technológiai elŇĎnyöket, megbízhatóbb szolgáltatást, alacsonyabb energiafelhasználást eredményezhet. 

 

 

A Telekom ezzel olyan technológiai képességeket teremt, amelyek lehetŇĎséget adnak akár azonnali, akár késŇĎbbi szolgáltatásbŇĎvítésre az adott állomásokon és országosan. A korszerŇĪbb hálózat rugalmassága az ügyféligényekre való gyorsabb és testreszabottabb reagálás képességének lehetŇĎségét alapozza meg. A program keretében a vállalat 2022-ben mobilállomásainak közel 30%-át korszerŇĪsítette, ezzel 60%-ra emelkedett a modernizált állomások száma. A tavaly korszerŇĪsített tornyok az ügyfelek igényeinek figyelembevételével, valamint a legfrekventáltabb területeket kiszolgáló bázisállomások közül kerültek kiválasztásra. A modernizált állomások jelentŇĎs hányadán kapacitásbŇĎvítést is végrehajtottak. A Telekom 5G technológiája 700 MHz-en, 2100 MHz-en és 3600 MHz-en érhetŇĎ el, a mostani fejlesztéssel jellemzŇĎen a 700 MHz-es frekvencián kerül kiterjesztésre az 5G.

 

A Telekom célja, hogy ügyfelei növekvŇĎ adatigényét továbbra is a legmagasabb színvonalon elégítse ki, amelynek részeként 2023-ban tovább növelte az 5G lakossági lefedettséget, hogy minél több ügyfél számára elérhetŇĎvé váljon a mobiltechnológia legújabb generációja. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétŇĎl Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén érhetŇĎ el.

 

„Idén is töretlenül folytatjuk az elmúlt években megkezdett stratégiánkat, célunk továbbra is, hogy magas minŇĎségŇĪ hálózatunkkal és eszközeinkkel mindenkit a lehetŇĎségek világába kapcsoljunk. Tavaly lekapcsoltuk a 3G hálózatunkat, 4G hálózatunk kapacitásának és lefedettségének javításán megállás nélkül dolgozunk, hogy fejlesszük ügyfélélményünket mind a hang- és adatforgalom terén. Emellett folyamatosan fejlesztjük 5G hálózatunkat is, melynek eredményeképp 2022-höz képest megháromszoroztuk 5G lakosságszám-arányos kültéri lefedettségünket” – összegezte Lubor Zatko, a Magyar Telekom mŇĪszaki vezérigazgató-helyettese.

 

A Telekom június 1. és augusztus 31. között díjmentesen, automatikusan elérhetŇĎvé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet szolgáltatással tudnak igénybe venni. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció