Karny√ļjt√°snyira az uni√≥s MI szab√°lyoz√°s?

December elején jelent meg a hír, amelyet már régóta vártak Unió szerte: az Európai Parlament és a Tanács hosszú évek után megállapodott a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetrŇĎl – azaz az AI Act-rŇĎl. Február 2-án az Európai Unió belga elnöksége bejelentette, hogy az Állandó KépviselŇĎk Bizottsága (Coreper) aláírta a Rendelettervezetet, és aznap elérhetŇĎvé vált annak egységes szerkezetŇĪ szövege is.

 

Kikre fog vonatkozni az AI Act?

 

A Rendelettervezet azokra az állami és magánszereplŇĎkre is vonatkozik, akik MI-rendszereket hoznak forgalomba az uniós piacon vagy azokat az EU-ban használják. Egyaránt vonatkozik a magas kockázatú MI-rendszerek szolgáltatóira (pl. önéletrajzok szŇĪrésére szolgáló eszközök fejlesztŇĎire), illetve felhasználóira is (pl. a bankokra, amelyek megvásárolják ezt a szŇĪrési eszközt). 

 

Melyek az AI Act által alkalmazott kockázati kategóriák?

 

dr. Albert Lili

„Nagyon fontos az MI rendszer megfelelŇĎ kategorizálása, ugyanis a Rendelettervezet által meghatározott kötelezettségek a besoroláshoz igazodnak. A nem megfelelŇĎ osztályozás pedig súlyos bírságolást vonhat maga után” – mondta el dr. Albert Lili, a Deloitte Legal MI megfeleléssel foglalkozó ügyvédje.

 

A Rendelettervezet a következŇĎ kockázati kategóriákat alkalmazza: 

 

• Elfogadhatatlan kockázat: az ebbe a kategóriába tartozó MI megoldások alkalmazása tilos lesz.

• Magas kockázat: olyan MI-rendszer, amely káros hatással lehet az emberek biztonságára vagy alapvetŇĎ jogaira 

• Az átláthatósággal kapcsolatos egyedi kockázat: pl. csevegŇĎrobotok használatakor a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy géppel kommunikálnak

• Minimális kockázat: az ilyen rendszerekre nézve nem állapít meg új kötelezettségeket az AI Act, tehát a hatályos jogszabályok alapján fejleszthetŇĎk és használhatók.

 

Freepik 

 

Milyen szankciókra lehet számítani jogsértés esetén?

 

Tényleges gazdasági kockázatot jelenthet a megfelelés hiánya. A Rendelettervezet szofisztikált szankciórendszert alkalmaz, ami alapján a szabályok megsértése miatt kiszabható bírságok lehetséges legmagasabb összege 35 millió EUR (jelenleg kb. 13,5 milliárd forint), vagy az elŇĎzŇĎ pénzügyi év teljes éves világszintŇĪ forgalmának 7%-a (amelyik magasabb), ám ilyen léptékŇĪ szankció csak a legsúlyosabb jogsértések esetén merülhetne fel, ideértve a Rendelettervezetben meghatározott tiltott gyakorlatok folytatását.

 

Legyen szó a jogsértés bármely kategóriájáról, az alkalmazandó küszöbérték a kkv-k esetében a két összeg közül az alacsonyabb, a többi vállalat esetében pedig a magasabb lenne.

 

Mi a teendŇĎ?

 

Dr. Barta GergŇĎ

„A Rendelettervezet elfogadása még várat magára, ez várhatóan 2024 elsŇĎ negyedévében fog megtörténni, azonban már az elfogadást követŇĎ 6 hónapon belül lesznek olyan rendelkezések, amelyeket szükséges lesz majd alkalmazni. A MI megoldások tervezése, implementációja idŇĎigényes folyamat, ezért nagyon fontos már a bevezetést megelŇĎzŇĎen felkészülni a rendeletben meghatározott követelményeknek való megfelelésre, hiszen ezzel rengeteg erŇĎforrást és energiát lehet megspórolni, nem beszélve arról, hogy így a bírságolás kockázata is nagymértékben csökkenthetŇĎ” – mondta el Dr. Barta GergŇĎ a Deloitte Magyarország vezetŇĎ MI szakértŇĎje.

 

Dr. Nagy D√°niel Attila

„Érdemes továbbá számításba venni az MI rendszerek alkalmazására való felkészülés során, hogy nemcsak az AI Act rendelkezéseire kell majd tekintettel lenni, hanem a már most is alkalmazandó, egyéb szabályoknak is meg kell felelni. Az MI rendszerek használata során gyakori a személyes adatok kezelése, így például a GDPR megfelelés is kulcsfontosságú lehet, aminek hiánya további jelentŇĎs kockázatokat hozhat magával” – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Dániel Attila, a Deloitte Legal Adatvédelmi és Technológiai jogi csoportjának vezetŇĎje.

 

Bár a Rendelettervezet szövege még nem végleges, az Unió hivatalos honlapján elérhetŇĎ információk alapján a Deloitte szakértŇĎi összefoglalták, milyen szabályozási változások és kérdések merülhetnek fel.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció