"Internetet mindenkinek" program az EU-ban

A 25 Európai Uniós tagállam, valamint a 7 felvételre váró ország illetékes miniszterei Rigában megállapodást kötöttek az internet mindenki számára elérhetővé tételét célzó akcióterv mellett.
A projekt lényege, hogy eljuttassa a világháló kínálta előnyöket azoknak a csoportoknak, akik jelenleg különféle okokból nélkülözni kénytelenek a net áldásait. A földrajzi hátrányok leküzdésével a tagállamok területén 2010-ig 90 százalékosra szeretnék növelni a szélessávú internetes infrastruktúra lefedettségét. Jelenleg ez az arány az urbanizált vidékekre igaz, a kisvárosokban és falvakban azonban csak 60 százalék körüli a szélessávú hozzáférés mértéke.

A másik kiemelt célcsoport a különféle fogyatékkal élők, akik komoly hátránnyal indulnak a világhálón. Egy friss felmérés szerint az európai közhasznú weboldalaknak alig 3%-a felel csak meg a fogyatékosok számára hozzáférést biztosító oldalakra vonatkozó W3C szabványnak, a brit site-oknak pedig mintegy 81%-a teljességgel elérhetetlen a számukra. Az EU, illetve az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy törvényi szabályozással fokozatosan kötelezővé teszi a közületek számára weboldalaik fogyatékosok általi elérhetőségének biztosítását.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció