Új verzióval jelent meg az Oracle Enterprise Manager

Az Oracle bejelentette, hogy kereskedelmi forgalomba került az Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti megoldás legújabb, 3-as verziója. A szolgáltatásorientált architektúrájú (SOA) és csomagolt alkalmazások, valamint az Oracle Fusion Middleware felügyeletére új funkciókat felvonultató változat minden eddiginél fejlettebb életciklus-kezelési lehetőségeket is kínál.

Az Oracle egyben azt is bejelentette, hogy a kereskedelmi forgalomban már kapható az Oracle Application Management Packs alkalmazásfelügyeleti csomagja az Oracle E-Business Suite és az Oracle Siebel CRM megoldásokhoz. Ezzel az Oracle Enterprise Manager 10g 3. verziója a piac legteljesebb körű alkalmazásfelügyeleti megoldásává vált. Az Oracle 2006. októberében mutatta be az Oracle Management Pack for PeopleSoft Enterprise nevű kiegészítő csomagját. Az új képességeknek köszönhetően az ügyfelek immár az alkalmazásokat és a mögöttes infrastruktúrát is egyetlen integrált menedzsmentrendszerrel felügyelhetik, ami az alkalmazások rendelkezésre állását és az üzleti tranzakciók teljesítményét egyaránt javítja.
   
Az alkalmazások, a köztesszoftverek és az adatbázis-kezelők felügyeletére egyaránt képes Oracle Enterprise Manager 10g 3. verziójának egyedi „top down” megközelítési módja lehetővé teszi az informatikai szervezet számára, hogy az üzlet számára legfontosabb tényezőkre – a rugalmasság, a reagálóképesség és a szolgáltatásminőség javítására, illetve a működési költségek csökkentésére – összpontosíthassa energiáit. Az Oracle Enterprise Manager több mint 21 ezer felhasználó szervezetnél teszi lehetővé az alkalmazások „top down” módszerrel történő felügyeletét – a szolgáltatási szintek monitorozásától kezdve a kivételeknek az üzletmenetre veszélyes hatások kialakulását megelőző felderítésén keresztül az informatikai infrastruktúra bármelyik szintjén jelentkező problémák megoldásáig.
   
A legújabb verzió hatékonyabban kezeli az Oracle Fusion köztesszoftvert

Az Oracle Enterprise Manager 10g új, fejlettebb felügyeletet biztosít az Oracle Fusion Middleware köztesszoftver-termékcsalád esetében az üzleti alkalmazások által igénybe vett szolgáltatásokhoz, mint például a szolgáltatásorientált architektúra (SOA), az üzleti tevékenységek figyelése, illetve az felhasználói azonosság kezelés. A rendszer lehetőséget nyújt az Oracle BPEL Process Manager folyamatvezérlővel szervezett folyamatok automatikus feltérképezésére és monitorozására, valamint a BPEL-folyamatok és a hozzájuk tartozó szolgáltatások folyamatdefinícióiban bekövetkező változások nyomon követésére, ami óriási segítséget jelent ezeknek az egyébként rendkívül időigényes feladatoknak az elvégzésében, és egyszerűsíti a változások kezelését is.   

A Business Activity Monitoring komponenssel való integrációja az üzleti teljesítménymutatók figyelése mellett az üzleti tevékenységeket érintő, az informatikai rendszerek rendelkezésre állását és teljesítményét lerontó problémák proaktív elhárítását könnyíti meg. Az Oracle Enterprise Manager és az Oracle Business Activity Monitoring közötti kétirányú adatcsere révén a főbb teljesítménymutatók (KPI-k) és értesítések már az Oracle Enterprise Manager felügyeleti konzoljáról is nyomon követhetők, a rendszeradatok pedig az Oracle Business Activity Monitoring műszerfalnézetében kísérhetők figyelemmel. A két rendszer közötti magasabb szintű adatmegosztás révén a felhasználók valós időben összevethetik a szolgáltatási szintekre vonatkozó megállapodásokat és a tényleges üzleti mutatókat.

Az alkalmazások és az infrastruktúra egyszerűbb életciklus-menedzsmentje

Az új verzióban található bővített életciklus-menedzsment lehetőségek tovább erősítik az Oracle Enterprise Manager vezető szerepét a számítóhálók területén, hiszen az alkalmazások és az infrastruktúra teljes életciklusának menedzsmentjére kínál átfogó megoldást a teszteléstől az éles környezetben való bevezetésen át az üzemeltetésig. Lehetőség van arra, hogy az adminisztrátorok előbb minőségbiztosítási célra klónozzák például az Oracle E-Business Suite teszt példányait, majd a már letesztelt alkalmazáscsomagokat automatikusan vigyék át az éles környezetbe. Az új hatékonyságnövelő eszközök segítségével a SOA- vagy előrecsomagolt alkalmazások rendelkezésére álló kapacitások a mindenkori igényeknek megfelelően változtathatók. A költségek jelentős mérséklése mellett az új funkciók az Oracle Fusion Middleware és Oracle Real Application Clusters környezetekhez kapcsolódó, nagy rendelkezésre állású megoldások automatikus rendszerbe állítását is megkönnyítik. Az egyetlen példányban létező adatbázisok könnyen és megbízhatóan alakíthatók át fürtözött adatbázisokká. Az adatbázisban vagy a köztesrétegben lévő fürtök kapacitása egyetlen egérkattintással módosítható.

Az Oracle Enterprise Manager 10g 3. verziója integrált SOA alkalmazáskiosztási és nyersvas (bare metal) kiosztási funkciókat is kínál. A SOA alkalmazáskiosztása kiterjed a J2EE-kiszolgáló, a BPEL-motor és a SOA-alkalmazások rendszerbe állítására, beleértve a webkiszolgálók teljes körű konfigurálását, a J2EE-fürtöket, a biztonsági és a terheléskiegyenlítő eszközöket. A nyersvaskiosztás körébe tartozik az Oracle Real Application Clusters, az Oracle Clusterware és az Oracle Automatic Storage Management eszközök integrált rendszerbe állítása. E fejlesztések eredményeképpen mérséklődik az emberi hibák kockázata, illetve csökken az alkalmazások állásideje.

Az új verzió szinkronizált hibajavításokkal, bővített operációsrendszer-támogatással és rendszerütközést észlelő funkciókkal még egyszerűbbé teszi a hibajavítások kezelését. A hibajavítások telepítése immár a nagy rendelkezésre állású, például Oracle Automatic Storage Management, Oracle Database és Oracle Cluster Ready Services termékeket használó környezetekben is könnyen megszervezhető. A rendszergazdák emellett az Oracle Real Application Clustersben és az elosztott köztesrétegbeli környezetekben is rotációs módszerrel végrehajthatják a hibajavításokat. Ezzel elkerülhető a szolgáltatás folyamatosságának megszakadása, azaz a végfelhasználó a hibajavítások telepítési folyamata alatt is állandó kapcsolatban lehet az éles rendszerekkel.

Az Oracle Enterprise Manager 10g 3. verziója a korábbinál több operációs rendszerhez nyújt hibajavítási szolgáltatást, így például az Oracle Enterprise Linux, a Microsoft Windows és a Sun Solaris platformokhoz. Az új verzióban az operációs rendszer hibajavítására szolgáló funkciók az eddiginél szorosabban működnek együtt a szoftvergyártók webhelyeivel, nevezetesen az Oracle Unbreakable Linux Network, a Microsoft és a Sun Microsystems megfelelő szolgáltatásaival, ami a javítócsomagok precíz és időszerű telepítését megkönnyíti. Az Oracle Enterprise Manager 10g Release 3 mindezen túl a telepítési feltételek előzetes ellenőrzésére és a konfliktusok észlelésére is képes. Az Oracle Unbreakable Linux programban résztvevő felhasználók az Oracle Management Pack for Linux szoftvercsomag részeként juthatnak hozzá az Oracle Enterprise Manager 10g 3. verziójának új funkcióihoz, amelyek a Linux szerverek átfogó jogosultságkezelését, javítócsomag-kezelését, monitorozását és adminisztrációját könnyítik meg.


Az Oracle Enterprise Manager 10g 3. változata az összes támogatott Linux és Windows platformon már elérhető a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. A szoftver ingyenes próbapéldánya innen tölthető le.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció