Sikerült számítógéppel modellezni egy agyféltekét

Az IBM szuperszámítógépének sikerült az emberi agynál kisebb, de hasonló felépítésű egéragy egyik féltekéjének működését szimulálni, ez óriási siker, hiszen eddig gondolkodásunk központja szinte fehér folt volt.
Az gyakorlati orvostudomány a mai napig meglepően keveset tud az emberi agyról, melynek visszarettentő összetettsége eddig inkább a teóriák számát növelte, mint a tényszerű megállapításokét. Az egyik első nagy lépés lehet ennek megváltoztatására az IBM Almaden Research Lab műhelyének BlueGene L gépe által elért fél egéragy-szimuláció.

A gond az, hogy igen nehezen modellezhető egy olyan rendszer, melyben 8000 neuron 6300 szinapszissal működhet a legkülönfélébb módokon. A kutatást vezető csapat a kis agyméret ellenére hihetetlen számítási nehézségekbe ütközött, nem véletlen, hogy az IBM egy 4096 processzort tartalmazó szuperszámítógépét vették igénybe, ahol minden egyes processzorhoz 256 MB memória tartozik. Ez a félelmetes számítási teljesítmény közel sem ér fel a vizsgált agyéval, így a teszteket végző szuperszámítógép tízszer lassabban teljesített, mint egy egérke fél agya. A teszteket a sikeres szimuláció után tovább folytatják, a cél a természetes agyműködéshez minél jobban hasonlatos modell megteremtése.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció