Mind az 1,8 millió ismert fajt felsoroló internetes enciklopédia

Amerikai alapítványok segítségével tíz év alatt egy olyan ingyenesen látogatható online enciklopédiát hoznak létre, amely mind az 1,8 millió jelenleg ismert növény- és állatfajról tartalmaz majd szócikket.
Az "Encyclopedia of Life" (EOL, „Az Élet enciklopédiája”) elnevezésű internetes lexikon megalkotásán olyan neves tudományos intézmények dolgoznak, mint a Harvard Egyetem, a Smithsonian Intézet, vagy a többek között a londoni Természetrajzi Múzeumot, a New York-i Botanikus Kertet és a Kew-i brit Királyi Botanikus Kertet is összefogó Biodiversity Heritage Library. A munkát Carl Linné, a rendszertan atyja születésének 300-adik évfordulója tiszteletére indították meg, és összköltsége várhatóan eléri majd a százmillió dollárt. Ebből jelenleg 12,5 millió áll rendelkezésre, amerikai alapítványok jóvoltából.

A szócikkek a kor szellemének megfelelően sokrétű információkat tartalmaznak majd, a szöveges leírásokon kívül térképeket, fényképeket, és videókat is. Jesse Ausubel, a szintén résztvevő Rockefeller Egyetem munkatársa a sajtónak elmondta, hogy kiemelt figyelemmel kezelik majd a kihalással fenyegetett és veszélyeztetett fajokat, ugyanakkor a fő cél egy egységes, a földi élet egészét átfogó katalógus létrehozása, amely bárki számára szabadon hozzáférhető. James Edwards, az EOL projekt igazgatója szerint az 1,8 millió mindeddig feltérképezett faj csak töredéke a valójában létezőknek. A földi fajok teljes számát Edwards 8-10 millióra teszi, a tudományos életben megjelent becslések pedig 5 és 100 millió között szóródnak. Mivel a projekt egyik fő tevékenysége az információk és az adatbázis folyamatos frissítése lesz, úgy tűnik, hogy munka akad még majd bőven.

A leendő szócikkekből minták tekinthetők meg a http://www.eol.org/demonstration.html oldalon, egyelőre csak angol nyelven és a kiegészítő alkalmazások nélkül. Ezek elsősorban arra szolgálnak, hogy megmutassák milyenek lesznek a valódi szócikkek, de azért néhány érdekes kép és szöveges információ így is található bennük például a gyilkos galócáról, vagy éppen az óceán mélyén honos, szőrös karú/ollójú „jeti rákról”.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció