Üzleti eredmények kkv-knál - HP technológiákkal

A tegnap rendezett HP sajtótájékoztatón három magyar kis és közepes vállalkozás (Lufthansa Technik, Bács-Kiskun Megyei Kórház, Borsod Volán) mutatta be, milyen üzleti eredményeket értek el különféle HP technológiák segítségével. Bevezetőjében Molnár János, a HP Magyarország üzletág-igazgatója utalt rá, hogy a vállalati teljes IT keret kis része (mindössze 10%) maga a fejlesztési beruházás. Az IT környezet működtetése, fenntartása és felügyelete a költségek 65%-át emészti fel (a migráció/bővítések 25%-ot jelentenek). A helyes és korszerű infrastruktúra-kiválasztással, (a tipizált alkalmazások megtalálásával, kevesebb egyedi fejlesztéssel, kihasználatlan sziget rendszerek eltűnésével) nagyobb részt lehetne kihasítani a 65%-ot jelentő működtetési költségekből a fejlesztések számára. A bemutatott sikeres Integrity szerver alkalmazások is ebbe az irányba hatnak.
A Lufthansa Technik Budapest Kft. 2000-ben alakult meg a Lufthansa Technik 85% és a Malév 15%-os közös vállalkozásaként. A Lufthansa Technik ma a világ legnagyobb repülőgép üzemeltetésre és karbantartásra szakosodott vállalkozása. Ennek tagjaként hozták létre a budapesti társaságot, melynek fő profilja az Airbus 320 és a Boeing 737-es repülőgépcsalád nagyjavítása. A cég 330 fős alkalmazotti létszámával és 7 milliárd Ft-os éves árbevételével európai léptékkel mérve a kis és közepes vállalkozások kategóriájába tartozik. Mint Kendelényi János, a Lufthansa Technik Budapest Kft. informatikai igazgatója elmondta, az üzleti folyamatok specialitását a repülőgépiparra jellemző szigorú minőségi előírások adják, melyek betartását a légügyi hatóságok folyamatosan ellenőrzik. Az áttekinthetőség és dokumentálás első számú követelmény. A folyamatoknak olyanoknak kell lenniük, melyek képesek folyamatosan együtt változni a piac igényeivel is. Három lábon álló informatikai struktúra támogatja az üzleti folyamatokat. Az első a homogén hardverkörnyezet, a második a homogén működési környezet, míg a harmadik a homogén alkalmazási környezet. Az első lábat alkotó hardverkörnyezetet a HP szerverei biztosítják, a másodikat a Microsoft alkalmazásai, a harmadikat pedig az SAP R/3 vállalatirányítási rendszer. Az üzleti folyamatok informatikai támogatásának túlnyomó részét ma lokálisan telepített informatikai rendszer biztosítja, melynek felügyelete és üzemeltetése részben helyileg történik, részben kiszervezték. A költségek és elvárások elemzése és a követelmények megfogalmazása után a Delta Elektronik Kft-t kérték fel a részletes technológiai változatok és a pénzügyi konstrukció kidolgozására. A Delta Elektronik Kft. a Lufthansa Technik Budapest Kft. meglévő szerverparkjának korábbi beszállítója és rendszermérnöki támogatója is egyben. A SAP rendszer ma 64-bites HP Integrity szervereken fut, Microsoft alapú operációs rendszer és adatbázis-kezelő használatával. A SAN struktúrába szervezett EVA adattároló a meglévő szerverpark adattárolási kapacitását is rugalmasan bővíthetővé tette.

A Bács-Kiskun Megyei kórház a megye legnagyobb egészségügyi intézménye, s országos szinten is az első tízbe tartozik. A kommunikációs rendszer megújításában nagy szerepet kapott a HP SAN EVA tároló. A kiépítésben a redundancia növelésével törekedtek a lehető legnagyobb rendelkezésre állásra, így a SAN minden elemét megkettőzték. A digitális képalkotó rendszerekhez kapcsolódó PACS alkalmazások háttértár igényét ugyancsak a HP EVA fedezi. Terveik szerint az intézményben az eddig használt hagyományos RTG leletezési technikákat felváltja egy új számítógéppel támogatott leletezési rendszer. A gyors adatelérés mellett gondoskodni kellett olyan technológiáról is, amely költséghatékonyan biztosítja az adatok tárolását és visszaállítását - akár 30 évre is. Ezt a problémát a virtualizációs technológiát kiegészítve a HP FSE megoldásával kezelik: a diszkpolcok tárkapacitását kiterjesztik a szalagos egységekre, melyekben WORM kazettákat helyeznek el.

Sikeres szerverkonszolidációról és migrációról számolt be a Borsod Volán Zrt. képviselője. A társaság járatai 356 települést kötnek össze. A vállalat 511 autóbusza 2006-ban évente 65490000 utast szállít. Ekkora forgalom mellett elengedhetetlen az üzleti folyamatok támogatása korszerű, gyors és megbízható informatikai rendszerekkel. A cég 2000 óta használja az akkor még Volán Elektronika – jelenleg már LIBRA Szoftver Zrt. - Oracle alapú LIBRA6i rendszerét. Az akkori hardvert, majd az azt követő bővítéseket is a HP üzleti partnere, a Profitexpert Kft. szállította. A 7.3 verziójú Oracle alapú vállalatirányítási rendszer kezdetben 6 db ügyviteli (pénzügyi-, számviteli tevékenységet támogató) modullal indult, majd a szakma-specifikus szakértői rendszereivel fokozatosan a közlekedési cég majdnem minden üzleti területét lefedte. A feladatok bővülésével párhuzamosan nőtt a felhasználószám jelenleg már 120), illetve ezzel párhuzamosan az informatikai rendszerrel kapcsolatos működési stabilitás és megbízhatósági elvárás is. Ezeknek az igényeknek megfelelően 2005 végére a vállalatirányítási rendszer már 14 modulból állt. A két, közel azonos kiépítésű HP szerver és a teljesen azonos tároló rendszerek egyrészt lehetővé tették a feladatok (tranzakciós szerver – lekérdező szerver) megosztását, másrészt egymás tartalékaként is funkcionáltak. Migrációs projekt során, 2006 őszén a HP AlphaServerek helyére 64 bites, Itanium alapú HP Integrity szerverek kerültek, ezek vették át az adatbázis szerver és tartalék szerver szerepet.

HP Integrity szerverek az ELTE-n. Az ELTE Szerves Kémiai Tanszék munkatársa az ott folytatott olyan kutatásokról számolt be, amelyek rendkívül sok számítás elvégzését teszik szükségessé. Az számítógépes eszközök beszerzése előtt a lehetséges jelöltek közül a legtöbbször használt alkalmazással, a Gaussian-nel végzett tesztelés eredményeinek figyelembevételével szoktak választani. A Gaussian ugyanis jól kihasználja a többprocesszoros gépekben rejlő teljesítményt. Teszteredményeik alapján az utóbbi években HP Integrity szerverekkel bővítették számítógépparkjukat. Méréseik azt is igazolták, hogy az Intel új (Montecito) Itanium 2-es processzora jelentősen javította a szerverek terhelhetőségét.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció