KSH: az elsƑ negyedĂ©vben nƑtt a szĂ©les sĂĄvĂș internet elƑfizetĂ©s

Az elsƑ negyedĂ©vben tovĂĄbb nƑtt a szĂ©les sĂĄvĂș internet elƑfizetƑinek tĂĄbora, ugyanakkor egy Ă©vre vetĂ­tve alig harmadĂĄra esett vissza a betĂĄrcsĂĄzĂłs (dial-up) szegmens - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma az elsƑ negyedĂ©vben 1.511.625 volt. Az internet-elƑfizetĂ©sek szĂĄma az elsƑ negyedĂ©v vĂ©gĂ©re mintegy 14 szĂĄzalĂ©kkal növekedett, mĂĄrcius vĂ©gĂ©n 37 szĂĄzalĂ©kkal volt több elƑfizetĂ©s, mint az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄban.

Az elsƑ negyedĂ©vben az internetszolgĂĄltatĂłk szĂĄma 323 volt, 77-tel több, mint egy Ă©vvel korĂĄbban, 23 cĂ©g mondhatja magĂĄĂ©nak az elƑfizetĂ©sek 90 szĂĄzalĂ©kĂĄt.

A KSH szerint az internetpiac dinamikus fejlƑdĂ©se - az egyre korszerƱbb technolĂłgiĂĄk tĂ©rnyerĂ©se mellett - a szolgĂĄltatĂłk közötti Ă©lesedƑ versenynek is köszönhetƑ. A 2006-ban megkezdƑdött jelentƑs szerkezeti ĂĄtalakulĂĄsok ebben a negyedĂ©vben is folytatĂłdtak. A szĂ©les sĂĄvĂș interneten belĂŒl Ă©ves viszonylatban ismĂ©t a kĂĄbelhĂĄlĂłzatos elƑfizetĂ©sek gyarapodtak gyorsabban, mintegy 72 szĂĄzalĂ©kkal, az xDSL-Ă© ennĂ©l kevesebbel, 58 szĂĄzalĂ©kkal.

Az internet-szolgĂĄltatĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł nettĂł ĂĄrbevĂ©tel az elsƑ negyedĂ©vben megközelĂ­tette a 24,9 milliĂĄrd forintot, ami 27 szĂĄzalĂ©kkal volt több az egy Ă©vvel korĂĄbbinĂĄl.

A mobil-elƑfizetĂ©sek szĂĄma az elsƑ negyedĂ©v folyamĂĄn 92 ezerrel növekedett, s az idƑszak vĂ©gĂ©re mĂĄr tĂșllĂ©pte a 10 milliĂłt. A feltöltƑkĂĄrtyĂĄs elƑfizetĂ©sek szĂĄma egy Ă©v alatt 339 ezerrel emelkedett. Az elƑzƑ Ă©v azonos idƑpontjĂĄhoz kĂ©pest az elƑfizetƑi ĂĄllomĂĄny 652 ezerrel, 7 szĂĄzalĂ©kkal lett magasabb. A negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 100 lakosra immĂĄr 100 mobil-elƑfizetĂ©s jutott.

A mobilhĂĄlĂłzatban az elsƑ negyedĂ©vben  8 szĂĄzalĂ©kkal több hĂ­vĂĄst kezdemĂ©nyeztek, mint az egy Ă©vvel korĂĄbbi idƑszakban. EnnĂ©l is nagyobb mĂ©rtĂ©kben, 20 szĂĄzalĂ©kkal emelkedett a mobiltelefonĂĄlĂĄssal töltött összes percidƑ.

A vezetĂ©kes vonalakrĂłl indĂ­tott hĂ­vĂĄsok szĂĄma 18, idƑtartama 20 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v elsƑ negyedĂ©vĂ©hez kĂ©pest. A visszaesĂ©shez hozzĂĄjĂĄrul az ingyenes internetes telefonĂĄlĂĄs egyre inkĂĄbb terjedƑ lehetƑsĂ©ge Ă©s a mobilforgalom Ă©ves szinten mutatkozĂł erƑteljes emelkedĂ©se. A vezetĂ©kes vonalrĂłl kezdemĂ©nyezett adatcĂ©lĂș hĂ­vĂĄsok szĂĄma 54, idƑtartama 53 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az elƑzƑ Ă©v azonos idƑszakĂĄhoz kĂ©pest.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł