Külföldi szakértők szerint az ingyenesen terjesztett csatornák a digitális átállás húzóágazatai

Az ingyenesen terjesztett csatornák - jellemzően a közszolgálatit televíziók -  a digitális átállás húzóerői - jelentette ki az Internet Hungary első napján egy észt és egy finn műsorszóró társaság vezetője, noha mindkettejük előadásából kiderült: a két államban jóval kisebb volt az új platform indulásakor a kábeltévés háztartások aránya, mint ma Magyarországon.

Jean-Francios Fenech, az észtországi Levira cég felügyelőbizottságának tagja arról beszélt, hogy a balti állam hatszázezer háztartásában ma a lakosság 47 százaléka tévézik kábelen, míg 4 százalék a digitális földfelszíni, kétszer ekkora az internetes alapú vétel aránya.

Mint mondta, annak ellenére döntöttek a - modernebb - MPEG4-es tömörítési technika mellett, hogy ahhoz ma 125 euróba kerül a dekóder (set-top box), míg a brit vagy francia szupermarketekben 15-20 euróért már kapni a régebbi technológiát jelentő MPEG2-es boxot.

"Az ingyenesen terjesztett csatornák voltak a siker alapjai" - mondta Sirpa Ojala, a finnországi Digita vezérigazgatója, megemlítve, az ottani 2,4 millió háztartásnak csak mintegy fele van bekábelezve.

Egy dán résztvevő hozzászólására reagálva, aki szerint "logisztikai rémálom", hogy hazájában egy év van a digitális átállásra, a finn szakember úgy nyilatkozott, mivel a felhasználók mindig arra várnak, hogy olcsóbb legyen az új technika, náluk az átállás előtti utolsó hónapban 400 ezer set-top boxot adtak el; "ez nem egy kihívás" - jegyezte meg.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció