Linux PC-ket szán Kelet-Európának az IBM

Az IBM több partnercéggel szövetkezve Linux operációs rendszerű számítógépeket tervez forgalmazni a kelet-európai piacokon, elsősorban közületek és nagyvállalatok számára.

Kormányok és államigazgatási szervek világszerte egyre nagyobb számban jutnak arra a következtetésre, hogy hosszú távon jelentősen lefaraghatnak informatikai költségeikből, ha a leginkább elterjedt Microsoft Windows PC-k helyett nyílt forráskódon alapuló operációs rendszerű számítógépeket használnak. Számtalan ilyen kezdeményezés található, München város önkormányzatától a német külügyminisztériumon át a holland települések közigazgatásáig. A mostani IBM-kezdeményezés mögött leginkább orosz igények állnak, az országban ugyanis a közszférában és a nagyvállalatoknál egyaránt nagyszabású informatikai rendszerek kiépítését tervezik, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez ekkora nagyságrend esetén milyen költségekkel jár majd. Nem véletlen, hogy a Microsoft is erőteljesen nyomul a piacon: az informatikai oktatási kampányok mellett a szoftverkonszern januárban egyezett meg a legnagyobb orosz mobilszolgáltatóval arról, hogy közösen kínálnak Vista-laptopokat és internet-alapú szolgáltatásokat az érdekelt ügyfeleknek.

Az egyelőre nem részletezett hardver-konfigurációjú, az osztrák VDEL és a lengyel LX Polska által gyártott, „Open Reference” nevet kapott PC-k Red Hat Linux operációs rendszerrel, illetve az IBM Lotus Symphony irodai programcsomagjával lesznek felszerelve. Ez utóbbi a nyílt forráskódú Open Document formátumon (ODF) alapul, amely a Microsoft új Open XML platformjának riválisa, ugyanakkor egyre több szempontból együttműködik vele. Előnyös lehet a közszolgálati szervezetek, mint megrendelők szempontjából, hogy az ODF már elnyerte a nemzetközi ISO szabvány minősítést, miközben a Microsoft-nak még futnia kell pár kört, hogy ugyanazt elérje saját formátumánál. Az IBM szerint az Open Reference számítógépek alkalmazásának költségei mintegy a felére rúgnak annak, mint ha Windows PC-ket használnának. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció