IBM X5 szerverek: jelentős memóriabővítés új hardver nélkül

Az IBM hamarosan bemutatja a CeBIT kiállításon legújabb, X5 elnevezésű szerver termékcsaládját, amely az eddigi számítógépeknél nagyságrendekkel komolyabb memóriabővítést tesz lehetővé anélkül, hogy ehhez új szervert kellene vásárolni.

A mostani x86-os pengeszervereken többnyire 12-16 olyan csatlakozó található, amelyekbe DIMM memóriamodulokat lehet beilleszteni. Ha ezek mindegyikét kihasználják, a cég kénytelen teljesen új szervert vásárolni, pedig lehet, hogy a megnövekedett feladatok ellátásához csupán memóriabővítésre lett volna szükség. Az IBM új X5 termékcsaládján viszont a gyárilag beépített 16 memóriamodul mellett további 24 DIMM csatlakozó is található: az újítás persze nem abból áll, hogy ezeket elhelyezték az alaplapon, hanem hogy a szerver képes is az így kibővített memória kezelésére és kihasználására.

Ennek egyik eleme az a szintén újításnak minősülő kiegészítő csip, amely az I/O lapka, a lapkakészlet, a memória, a háttértárak és a hálózati csip működését hangolja össze úgy, hogy ezáltal jelentősen növeli a teljes rendszer teljesítményét. Az IBM közleménye szerint a saját X-architektúrájukon alapuló lapka segítségével az X5 termékcsalád az eddigi szervereknél harmincszor hatékonyabb adatbázis-kezelést, 99 százalékkal magasabb wattonkénti teljesítményt, illetve 78 százalékkal több virtuális szerver futtatását teszi lehetővé.

A kék óriás első körben három X5 szervert tervez forgalomba hozni: egy négyprocesszoros csúcsmodellt, egy újfajta pengeszervert, valamint egy belépő szintű, két CPU-s modellt. A konkrét specifikációról a héten zajló CeBIT-en, illetve még később, az Intel következő generációs szerverlapkáinak megjelenése után lehet majd többet tudni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció