Sikeres 3D tv-teszt MagyarorszĂĄgon

Világviszonylatban is egyedülálló 3D tv-tesztet hajtott végre az Antenna Hungária és az iPONT Kft. a napokban: a két társaság Full HD háromdimenziós videotartalmat vitt át földfelszíni digitális televíziós rendszeren, melyet speciális szemüveg nélkül nézhetƑ készüléken jelenítettek meg.

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) hálózatokat üzemeltetƑ Antenna Hungária és a szemüveg nélkül nézhetƑ 3D LCD-képernyƑhöz szoftvert fejlesztƑ iPONT nemrég közös tesztet indított, amely több szempontból is sikerrel zárult a napokban.

Az Antenna Hungária laboratóriumában végzett teszt során 3D-videóanyagot vittek át szabványos digitális földfelszíni televíziós platformon, a "sugárzott" videoanyagot pedig az iPONT Kft. által fejlesztett 3D-szoftver segítségével speciális szemüveg nélkül lehetett élƑben nézni LCD-képernyƑn. A kódolást, modulációt, dekódolást, megjelenítést magába foglaló átviteli lánc hibamentesen mƱködött a teszt során. A videotartalom képformátuma FullHD (1920x1080), 50i, az átvitel adatsebessége 8 megabit/s volt. Az autosztereoszkópikus 3D technológia digitális televíziós alkalmazására Magyarországon még nem volt példa, sƑt ez világviszonylatban is úttörƑ kezdeményezésnek számít.

"Az Antenna Hungária különös hangsúlyt fektet az innovációra, ezért is tartja fontosnak, hogy a jövƑ ígéretes új irányzatát, a térhatású képátvitel feltételeit is tesztelje digitális televíziós környezetben" - mondta el Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója a sikeres tesztet követƑen.

"Világsiker lehet a most tesztelt élƑ, szemüveg nélküli 3D tv, hiszen ma még csak a szemüveges verzióra fókuszálnak a mƱsorszórók és a nagy gyártók" - értékelte az eredményeket Korcsok Zoltán. Az iPONT Kft. ügyvezetƑje szerint intenzív fejlesztéssel belátható idƑn belül a fogyasztók számára is elérhetƑvé válhat az úttörƑ megoldás, ami késƑbb a globális piacon is sikertermékké válhat.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł